fbpx

Купувачите ще могат да проверяват онлайн дали колата е с предишни нарушения

източник: Дневник

При покупка на кола гражданите ще могат да проверяват онлайн дали предишният й собственик има тежки нарушения, които правят застраховката й „Гражданска отговорност“ по-скъпа. Това е един от вариантите за решаване на едно от най-спорните положения в проектонаредбата за въвеждане на системата „бонус – малус“, съобщи зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов пред Би Ти Ви.

Вчера комисията представи подробно идеите си за въвеждане на системата, чиято цел е да се насърчат дисциплинираните шофьори и да се накажат предприемащите риск. Подробностите четете тук.

Савов каза, че сега проверка е възможна в гаранционния фонд на застрахователите по регистрационния номер, а вбъдеще ще е по номера на рамата на колата, който би трябвало да е известен на кандидат-купувача.

„Когато има възможност да се прехвърли лесно колата на свързано лице, ако това води до изчистване на малуса, а той (предишният собственик) продължава да кара безразсъдно, системата няма смисъл“, поясни Савов идеята застраховката да се обвърже не само с шофьора, но и с колата. „Отговорността е на шофьора, а собственикът да мисли на кого я предоставя, защото всеки може да даде законно ключовете и документите на всеки“, добави той.

Друг възможен вариант е при продажба на колата малусът да се „откупува“ от продавача, „изчиства по някакъв начин“, каза Савов.

Помолен да коментира друго спорно положение – че системата „бонус – малус“ няма да важи за държавните и общинските автомобили, представителят на КФН поясни, че това ще се отнася само за администрацията, но не и за държавните и общинските дружества.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!