fbpx

Кулата на Малтепе – сензационният паметник по нашите земи! Разкопки ще разкрият още по-ценна тайна

автор: Росен Саръмов, Марица.бг

Общината Пловдив дава 300 000 за разкопките на Малтепе тази година. Целта е до няколко години кулата му и гробницата, която тепърва ще се търси, да станат световен център.

„Малтепе ще се превърне до няколко години в обект със световно историческо значение – никъде няма напълно запазена кула от Римско време като тази. Изобщо няма толкова голяма запазена структура от античността“. Това каза при откриването на новия археологически сезон доц. д-р Костадин Кисьов.

Всички гадаят кой може да е погребан под 20-метровата кула с тежест 250 тона. Тя е пълна с камъни зазидани с римски бетон.

Иманярите през вековете копали вертикално надолу, стигали до грамадата от бетонирани камъни и се отказвали.

Петима професори от чужбина вече написаха научни трудове с прогнози кои римски императори може да са под Малтепе. Всички гадаят – дори да не са стъпвали тук”, разказа за зараждащия се световен феномен доц. Костадин Кисьов.

Целта е през новия сезон е да се изкопае цялата фасада на кулата до основите й. Само за седмица археолозите са смъкнали нивото на южната страна с 4 метра.

„През август очакваме да стигнем и до вход към северната страна, където може би има голяма сграда скрита под земята. Тя е с площ от 300- 400 кв. м.”, припомни доц. Кисьов.

„В момента ни трябват пари за работа с багери – трябва да се изкопаят стотици кубически метра пръст”, каза доц. Кисьов.

От Общината обясниха, че гледат на Малтепе като на обект от първостепенно значение, който с Голямата базилика, Античния театър и Римския стадион ще нареди до няколко години Пловдив до места като Рим и Атина.

Другата помощ за обекта ще дойде от кметството на община „Марица”. Кметът Димитър Иванов е осигурил денонощна охрана на обекта.

„Тя не е само за иманяри – изкопът от южната страна стана толкова висок и опасен, че трябва да пазим тук да не идват деца и хора от селото”, каза кметът. Димитър Иванов припомни, че съседният на могилата имот е на родата му. „От дете се чудя какво има под тази огромна могила”, каза кметът на „Марица”.

В момента е ясно, че кулата е висока над 20 метра – колкото осеметажна сграда.

Над нея е имало няколкометров постамент за статуя. Той тежи 15 тона и е изграден от мраморни блокове – квадри.

Те са намерени разхвърляни по хълма и са били разрушени още в древността. Тогава е загубена и статуята.

„Ако се спазва римското правило за градеж, което е 5 части над земята и една за основи, можем да предположим, че с основите кулата ще е още по-голяма”, обясни археологът Кисьов.

Той каза още в края на миналата година, че в проверката с уреди показва огромна напълно запазено сграда в северната част на могилата. „Дори ме е страх да си помисля, какво може да има там”, каза загадъчно доц. Костадин Кисьов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!