fbpx

Кризата на 30-те при жените: Как да я разпознаем?

www.tialoto.bg

Наближаването на тридесетата годишнина може да предизвика у всяка жена тревога. Преходът от безгрижна младост към по-зряла възраст е неизбежен, но може да предизвика психологическа криза на възрастовото развитие дори за онези, които са напълно уверени в себе си.

Ако скоро ще бъдете на 30 и изведнъж сте започнали да се съмнявате в правилността на пътя и връзките, в които се намирате, започнали сте да се страхувате, че никога няма да успеете в живота – имате очевидни симптоми на кризата на 30-те.

Както в случая с кризата на 40-те, и тук наблюдаваме една напълно фалшива нагласа, че от определена възраст трябва да разберете всичко за себе си. Такъв подход е изпълнен със съмнения и безпокойство – изглежда, че животът се е отклонил от правилната траектория или не отговаря на вашите очаквания. За да кажете спокойно: „Дойдох на мястото, където трябва да бъда“, първо трябва да се научите да различавате симптомите, присъщи на навлизането в тази възраст. Ето някои от тях:

Криете възрастта си

Повечето жени въобще не крият своите години докато навършат 25. Ако сте започнали борбата срещу стареенето, едва завършили университета, ако криете възрастта си, кризата на 30-те години ви е ударила.

Усещате се като губеща

Ако приближавате към 30-те и чувствате, че закъснявате във всички аспекти на живота (особено ако се сравнявате със собствената си майка на тази възраст) и се тормозите, че не сте се омъжили или нямате деца – това е безполезно и няма нужда да се тормозите. Най-важното нещо, което трябва да направите в тази възраст, е да разберете какво искате да спечелите от живота и какво трябва да направите, за да го постигнете, а не да изчислявате това, което вече имате!

За някои жени минали постижения, лични или професионални, от които те са били много горди в даден момент, след известно време може да не изглеждат толкова важни. Особено в сравнение с новото разбиране за успеха в живота. Бъдете внимателни, депресията може да ви чака по пътя! Просто имайте предвид, че съжалението за нещо несвършено е един от симптомите на кризата.

Непрекъснато се сравнявате с другите

Кризата на 30-те години се подхранва от сравненията с други хора на същата възраст. Чувствате горчивина, че животът ви не е на висотата, която искате. Особено опасни са социалните мрежи, защото при тази криза често преглеждаме страниците на своите приятели във Facebook и Instagram. Бъдете внимателни! Научно доказано е, че Facebook усилва усещането за завист и чувството, че си самотен.

Друга опасност е „Синдромът на самозванеца“. Вие сте успели в бизнеса и сте постигнали успех в живота, но се съмнявате в себе си и не сте уверени в собствените си способности. Много успешни жени могат да страдат от така наречения „Синдром на самозванеца“ – мислите, че всичко, което сте направили в живота си не е ваше дело и само се преструвате, че сте успешна жена.

Размишлявате за промените в кариерата

Осъзнавайки, че вашата работа няма нищо общо с мечтите ви, вие се замисляте за напускане или дори за кардинална промяна на професията. Психотерапевтът Пол Куланд вярва, че такива мисли са характерни за жените на възраст от 28 до 32 години. Вашият нов образ на възрастна жена изобщо не означава, че ще харчите повече пари, отколкото печелите. Но ако състоянието на финансите ви внезапно стигне неочаквани низини – това също е един от признаците на кризата на 30-те.

Чувствате се не на своето място

Възможно е в тази възраст да погледнете на собственото си поведение по различен начин и това, което някога е изглеждало важно – вече не е. В съвременното общество жените се сблъскват с различни възможности и мнения. Понякога правенето на избор е много трудно. Все повече животът ни е подчинен на работата. Натискът, който чувствате във вашия личен и професионален живот, ви кара да искате да намерите стабилност. Разочарованията в любовта също се приемат по-емоционално.

„Отчаянието и стреса, в резултат на пропаст в любовните отношения или пълната липса на такива взаимоотношения, могат да се засилят след 25-ата година“, казва лайф коучът Кристин Асле. Ако напълно сте спрели да общувате с приятели и многократно отказвате покани да отидете на кино или кафе, тогава вероятно ще ви е необходимо повече време, за да се справите с психологическите проблеми.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!