fbpx

КРИБ: Заплатите на специалистите ще отбележат двуцифрен ръст догодина

Investor.bg

Кирил Домусчиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бизнесът има нужда от образовани хора, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев

ова за което ни обвиняват, че сме експлоататори и не даваме справедливи заплати, не е вярно. Тази година пак ще има около десет на сто ръст на средната заплата, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на церемония по връчване на наградите на победителите в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която се състоя в НДК.

Прогнозата ни като КРИБ е и следващата година да бележим двуцифрен ръст на заплатите, но на специалисти, изтъкна Домусчиев. Той допълни, че бизнесът има нужда от образовани хора, специалисти, и изрази надежда за решаване на проблема с недостига на кадри, което ще допринесе за ръста на износа и на БВП. Домусчиев отбеляза, че възможността за внос на работна ръка ще даде „свежест“ на икономиката ни. Председателят на КРИБ благодари на правителството и на НС за подкрепата за решаването в кратки срокове на проблемите на бизнеса. Тези резултати водят до там, че сме на крачка от Еврозоната, от влизането в Шенген, по-добри доклади от ЕК и това е плод на съвместните ни усилия и работа с парламент и правителство, допълни председателят на КРИБ.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви по време на церемонията, че уважава всички професии, но има една, която е по-различна. Това са хората, които не търсят работа, а дават, които не харчат пари от данъците на другите, а плащат такива и не се притесняват да рискуват собствените си пари, зоната на комфорт, и това са предприемачите, каза вицепремиерът. Той продължи, че успешните предприемачи получават награда под формата на печалба, но посочи, че те имат нужда и от обществено признание. Те са съществена част от националния капитал и ние трябва да ги пазим, развиваме и да ги даваме за пример, заяви Дончев. Той посочи сред безспорните теми между правителството и бизнеса това, че икономиката ни трябва да расте повече и да и по-конкурентоспособна. Ние всички заедно трябва да направим икономиката ни по-бърза, по-агресивна, по-дигитална, по-високотехнологична, призова вицепремиерът деловите среди.

Вицепремиерът Марияна Николова пожела на фирмите да продължат да развиват успешен бизнес и допълни, че правителството ще продължи работа за създаване на благоприятна бизнес среда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари на представителите на отговорния бизнес в София, които са допринесли в последните десет години столицата да се развива възходящо, и изрази надежда това да е и благодарение на доброто партньорство с общината. Добрият бизнес е социално отговорен, каза столичният кмет и отправи апел работодателите да насърчават служителите си, които се включват по-активно в „зелените“ политики на общината – използването на екоколи. А най-добре на обществения транспорт, защото тогава няма да има задръствания, а и въздухът ще е по-чист, допълни Фандъкова.

Министърът на икономиката Емил Караниколов изтъкна заслугите на работодателите и на работниците за развитието на икономиката и посочи, че правителството ще продължи да работи с деловите среди за нейния просперитет и за създаването на конкурентна работна среда.

Министърът на туризма Николина Ангелкова напомни по време на церемонията, че туризмът формира голяма част от БВП и допълни, че това става благодарение на усилията на деловите среди, както и на общите усилия между общините, бизнеса и правителството.

Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че тази година не е била лека за сектора „земеделие и хранителна индустрия“, но е била достатъчно успешна. Секторът, надявам се както и всички други, е обречен да върви напред и нагоре, заяви министър Порожанов.

/БТА/

На времето имаше един ммного добър лекар,д-рКирчева-просто им вдигаше дозата двойно.

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!