fbpx

Красиви български имена днес празнват, ето какви да и поверията за този ден

9 Март – Свети Четиридесет мъченици (Младенци)

На този ден имен ден празнуват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка

Информация за Свети Четиридесет мъченици (Младенци)

Църквата почита на този ден 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.), пише imen-den.net.

Празникът е известен още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци.

Обреди и традиции

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чупиш, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред – паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: „Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача“.

Поверия

На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите.

Поверия

На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите

Вярва се, че на този ден слънцето „се обръща” към лятото, а Господ забива 40 или 140 нажежени шиша в земята и я затопля. Вярва се още, че на този ден се събуждат и излизат от зимните си леговища змии, гущери и буболечки. Ето защо в ранното утро на Си светци всяка стопанка ще премете къщата и двора си, ще запали събраната смет, а после цялото домочадие прескача огъня три пъти и се опушва с него. Това се прави за да се предпазят от ухапване на змии през лятото.

Извършват и обредно гонене на змии и гущери, като се вдига шум из двора с удряне на тенекии и на маши и с викове: „Бягайте змии и гущери на 40 разкрача”. Пак за предпазване от влечугите на този ден не трябва да се споменава името им и да се провлачва конец, защото той наподобява змия. В Западна България, където наричат празника „Младенци”, майките изпичат 40 малки хлебчета с форма на кукла и наричани „кукли”, „младенчета”, „младенци”.

Там почитат този ден за предпазване на децата от Баба Шарка или „сипаницата”, която си представят като три стари грозни жени. Хлебчетата дупчат с масур „за да не се дупчат лицата на децата” и намазани с мед ги раздават по съседските къщи, за да „бъде Баба Шарка блага”, да не се разболяват децата. В Родопско изпичат и раздават „тенурки” – тънки пшеничени питки, намазани с мед, „за болестчиците”. В Никополско хлебчетата са с формата на пиленца и се наричат „светийчета”.

В Западна България има поверие, че волът е опасан с 40 пояса, където се крие силата му. На „Младенци” той свалял поясите си и затова не трябва да го впрягат. На този празник се извършват и други действия, свързани с числото 40. На трапезата жените нареждат 40 постни сарми или пълнени чушки с ориз, а мъжете изпиват по 40 чаши /глътки/ вино или ракия. Събират и варят 40 охлюва или рака, които изяждат. Всяка домакиня засява 40 стръка цветя, посява 40 гнезда картофи, бодва 40 клонки в земята, защото повсеместно е разпространена вярата, че всичко, засадено на този ден се хваща и пониква.
Рано сутринта майките извеждат децата си на моравите и се търкалят 40 пъти за здраве. По пътя обратно към дома събират 40 „живи” пръчки – лескови клонки и ги носят на гръб, да не ги боли кръстът. Вярва се, че змия, убита на „Свети четирсе” притежава магическа сила. В главата й засаждат босилек и се казва, че той ще придобие лековита сила. Мома, закичена с такъв босилек, няма да я ловят уроки и магии.
В Тракия на този ден момите изпълняват много интересен обичай – „светого”, с който символично въвеждат пролетта в селището. Девойките се събират се в една къща и правят кукла от кросно на тъкачен стан. Обличат я в булченски дрехи, на главата й слагат червено було. Момите слагат така приготвената кукла на шейна и с нея обхождат селото, минават край свещени могили с вековни дъбове, край аязми и оброци. Накрая отиват на реката и развалят куклата, измиват кросното и се плискат с вода. Чрез този ритуал бъдещите невести искат да осигурят здравето и плодовитостта си .

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!