fbpx

Край на циганското лято, сняг до седмица

Топлото и сухо време от последните седмици, което някои наричат циганско лято, е на път да приключи в следващите дни. Още днес очакваме превалявания, които ще започнат в Югоизточна България и ще се движат на северозапад в рамките на деня. В западната половина на страната ще остане предимно сухо, но облачно. Температурите през деня ще са до 23 градуса в най-южните райони.
В планините валежите ще са в Странджа, Сакар, източните Родопи и източните дялове на Стара планина. В по-ниските планински райони термометрите ще достигнат 15-16 градуса, а по по-високите места – около 9 градуса.
До края на почивните дни и в началото на следващата седмица времето ще е динамично над цяла Южна Европа. Днес очакваме интензивни валежи по бреговете на Източна Испания и по-конкретно в района на Валенсия. Испанските метеоролози алармират за очаквани валежни количества между 100 и 300 литра на квадратен метър.
По нашите географски ширини през уикенда ще навлезе хладен въздух от север, благодарение на антициклон над Централна Европа. В началото на седмицата в източните части на Средиземноморието ще се развие и мощен циклон. В резултат на всичко това дневните температури ще паднат до 13-16 градуса, а в Западна и Южна България ще се излеят първите по-значителни есенни дъждове.
Първият сняг се очаква да падне до средата на следващата седмица. Комбинацията от антициклон на север и циклон на юг ще донесе валежи от дъжд и по-ниски температури. В по-високите части на планините, над 1500 метра, температурата ще падне драстично в понеделник и вторник. Тогава там се очакват слаби валежи от сняг с покривка до няколко сантиметра. Ще побелее в Рила, Пирин, Западните Родопи и Централна Стара планина.
След 28 октомври предстои силен приток на студен арктически въздух от север. Температурите и в по-ниските части на Западна България ще паднат около и под нулата. Отново се очаква снеговалеж, като покривката в планините може да достигне до 6-7 сантиметра. Валежи от сняг се очертават по цялата ни западна граница със Сърбия.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учителка направи огромен гаф в „Стани богат“

Учителката в детска градина Росица Йовчева направи огромен гаф при въпрос за 500 лева в „Стани богат“ и само бързата намеса на водещия й помогна да не привърши участието си в телевизионната игра скоропостижно. Въпросът, който можеше да се окаже препъникамък за Йовчева, беше: „Какво ще получим, ако от числото …

БГ звезди
Мария: Стига майчинство, дала съм си своето, сега ми се живее!

кадри Нова телевизия Певицата Мария се обяви за беладжийката на поп фолка. В интервю в “На кафе” по Нова телевизия тя обясни с това свое качество постоянния интерес на медиите към нея. “24 години съм на сцена, вече съм свикнала, че половината ще ме харесат, другата половина – няма. Има …

Блиц Новини
Гала праща целувки от екрана на Геро: Много се е разхубавил

кадри Нова телевизия Интервю на Хилда Казасян от “Капките” в “На кафе” по Нова телевизия завърши с неочаквано признание на Гала, че харесва много водещия на музикалния формат Геро. Хилда разпръсна прословутия си позитивизъм в ефира. Докато обясняваше как всичко е от розово по-розово в предаването за имитации, тя беше …

error: Content is protected !!