fbpx

Край на свободното движение на хора при Брекзит без сделка

/КРОСС/ Правителството на британския премиер Борис Джонсън заяви, че иска да сложи незабавно край на свободното движение на хора в случай на Брекзит без сделка на 31 октомври – което показва втвърдяване на позицията в сравнение с предишния кабинет, отбелязва Франс прес.

Бившият премиер Тереза Мей, която Джонсън замени на поста на 24 юли, предвиждаше преходен период дори при липса на споразумение за развода с Европейския съюз. Това би дало възможност на европейските граждани да идват във Великобритания, да работят или учат там, без да е необходимо да правят специални постъпки.

„Свободното движение в сегашния си вид ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС“, посочи говорителка на „Даунинг стрийт“ 10.

„Например ще въведем незабавно по-стриктни правила относно престъпността за лицата, влизащи във Великобритания“, добави тя и уточни, че в момента се работи върху други неизбежни промени във връзка със създаването на нова имиграционна система.

Говорителката припомни, че премиерът Джонсън иска да се въведе точкова система, подобна на тази в Австралия.

Организацията „Трите милиона“ (The3million), която защитава интересите на около 3,6-те милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство, изрази възмущение от новината. „Това е безотговорно и отваря вратата за повсеместна дискриминация“, реагира тя в Туитър.

Според правителството в края на юли над един милион европейци са получили статут на „постоянно пребиваващи“, така че да могат да продължат да живеят в страната след Брекзит.

В началото на август министър-председателят обяви проект за ускорено издаване на визи, целящ привличането на „най-добрите мозъци“, така че Великобритания „да продължи да бъде научна свръхсила“ след Брекзит. Наред с това той обеща да бъдат защитени правата на европейските граждани, установили се във Великобритания, да продължат да живеят в страната дори при Брекзит без сделка.

Това от кога? От Брекзита ли? До днес Англия никога не е била “ научна свръхсила“!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!