fbpx

Коя е любимата атракция на Уолт Дисни, построена в дома му?

profit.bg

Pixabay/Instagram

Още преди Уолт Дисни да състави планове за построяването на първия Дисниленд, той знае какво ще включи в него – миниатюрна железопътна линия, на която можеш да се возиш. Всъщност, той има подобна в двора на дома си в Лос Анджелис, посочва Amusing Planet.

Уолт Дисни е железопътен ентусиаст, чиято любов към влаковете датира от времето, когато е малко момче – и тя идва от семейството. Бащата на Дисни работи като част от екипа на Union Pacific Railroad, а чичо му – братовчед на баща му, е машинист на жп гара Санта Фе.

Естествено, Дисни е привлечен от влаковете. Като тийнейджър той работи на Missouri Pacific Railway, където продава вестници, бонбони, пури и други. Понякога се качва в самия локомотив, където подкупва служителите с тютюн за дъвчене, за да му позволят да остане и да ги наблюдава, докато работят.

 

Уолт Дисни е на 46 години, когато купува първия си влак от Lionel. Това е американска компания, която прави невероятно подробни и напълно функционални миниатюрни влакове. Но когато той научава, че някои от собствените му служители имат по-големи играчки в задния си двор, знае, че трябва да ги задмине.

През 1949 г. Дисни купува 5 акра земя в Лос Анджелис за тази цел. Там той поставя почти 800 метра линии за своята железопътна система с мащаб 1:8, който нарича Carolwood Pacific Railroad заради адреса си – 355 Carolwood Drive.

В средата на този имот, изцяло заобиколен от релси, той построява семейната си къща. Първоначално съпругата му не е доволна, че задният двор е напълно превзет от миниатюрна железница, така че той скрива част от нея в тунел, позволявайки й да си засади цветна градина. За да угоди на съпругата си Лилиан, той нарича локомотива Lilly Belle.

Дисни построява машината в Walt Disney Studios. Тя е базирана на чертежите на парен локомотив от 1872 г. Тествана е за първи път по време на коледното парти на студиото пред персонала през 1949 г.

Локомотивът може да носи до 13 литра вода и 4.5 кг въглища, нарязани на малки бучки. Lilly Belle дебютира на Carolwood Pacific Railroad за първи път на 7 май 1950 г.

В подвижния състав, освен Lilly Belle, са включени още доста вагони, а локомотивът е достатъчно мощен, за да дърпа композиция с до 12 възрастни пътници. Но има един недостатък в дизайна – няма спирачки. Спирането се постига чрез преминаването на заден ход.

В началото на 1953 г. посетител кара Lilly Belle твърде бързо, което довежда до инцидент, при който петгодишно момиче е изгорено от парата. Опасявайки се от възможността за бъдещи инциденти, Дисни затваря железопътната линия и след десетилетие напълно разглобява релсите.

Локомотивът и някои от товарните вагони вече са изложени в Музея на семейството Уолт Дисни в Сан Франциско, Калифорния.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!