fbpx

Костов: България си обича олигарсите

Българинът си обича олигарсите – ходи по лафките, купува им вестниците. Това коментира в предаването „Годината“ на Дарик радио Иван Костов, бивш премиер на България, а в момента управител на Центъра за управление на рискове.

Даде и пример с отминалите протести срещу високите цени на горивата, в които, според него, се настоявало да се намали акцизът върху горивата. Това, по оценка на Костов, е тъкмо в полза на олигарсите и от такава мярка би спечелил картелът.

Ние не сме европейско демократично общество, по простата причина, че нямаме върховенство на правото. На това се дължи огромното негодувание на хората, ако го има, анализира Костов. „Напоследък се чудя дали хората негодуват или обичат този олигархичен режим„, коментира той. Даде пример с чехите, които реагират на окупацията през 1968 г. като ходят пеша, за да демонстрират разграничението си от държавата. А българите какво правят – търкат билетчета, за да търсят съмнителна печалба. По какво да познаем, че българинът е против и не обича олигархията – той пазарува по лафките, чете вестниците на олигарсите, попита риторично икономистът.

България е несигурен член на шенгенската зона заради тясната си обвързаност с вътрешната олигархия и с чужди интереси, анализира още Костов. Според него липсата на достатъчно доверие у българските власти не позволява да се разреши на страната да функционира като част от единната система за защита. С България не се обменя чувствителна информация и не може да й се разреши да издава шенгенски визи, посочи Костов на въпрос дали трябва да приеме частично присъединяване в Шенген или да настоява за пълно. „При тази несигурност на това какво ще се случи с конфиденциалната информация, е твърде много да се настоява да влезем в шенгенската зона“, посочи той.

Допълни, че на практика България не е пълноправен член на ЕС доколкото тя продължава да бъде наблюдавана като рискова страна, не е допускана до вътрешните кръгове – еврозона, Шнген. Тя е в периферията с незавършени процеси на демократизацията, с институции, които още не могат да се справят с тежките задачи като осигуряване на върховенството на закона, посочи Костов.

Според него България е в неизживяна политическа криза. „България все още в цикъл на политическа криза, а ако отново има предсрочни избори, тази криза ще продължи“, прогнозира още бившият премиер.

Най-големият бушон на стратезите ,които рзпродадоха България!На негово място щях да се изнесат на Марс…,но парите не миришат?😣😣😣

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Сарамандов вижда покойния си баща в лицето на шеф Ангелов

Кадри Нова ТВ Често виждаме сълзи в очите на на Сарамандов, за което си има болезнена и дълбоко лична причина, а именно загубата на неговия баща.​ Сладкарят Иван Сарамандов разказа за най-тежкия момент в живота си. Талантливият готвач внезапно е загубил баща си като тийнейджър и още не е преживял …

Блиц Новини
Ники Кънчев шашна играч в „Стани богат“: Не рискувай, бе, издумкай и трите жокера

Кадри: бТВ Офицерът към агенция за гранична и брегова охрана на ЕС Георги Димитров от Варна игра блестящо с благотворителна цел в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. Той обяви, че ще дари сумата за популяризиране на ранна превенция за ранна диагностика на автоимунното заболяване, свързано с щитовидната жлеза. За …

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

error: Content is protected !!