fbpx

Косата не е само за красота, тя праща и важни сигнали за здравето, които е добре да забалежим

източник: jenata.blitz.bg

Косата ви е не само за красота. Тя всъщност е много чувствителна и е буквално скенер, който може да ви предупреди за възникващи здравословни проблеми. Отнасяйте се внимателно към алармените знаци, които ви дава и не ги пропускайте.

Днес сме решили да ви споделим за какви опасни болести сигнализира косата ви и какво е нужно да направите, за да се предпазите.

Трябва да се пазите от слънцето

Слънчевата светлина е необходима за здравето ни. Тя ни помага да се чувстваме по-добре и ни изпълва с оптимизъл. Ултравиолетовите лъчи обаче може да бъдат наистина опасни и е много важно да предпазвате от тях не само кожата си, но и косата си. Ако косата ви изведнъж стана суха и накъсана, то време е да започнете да носите повечко шапки. Това не важи само за през лятото, но и през есента и зимата.

Трябва да промените диетата си

Косъма ви изтънява и става сух? Може да се окаже, че трябва да обърнете специално внимание на храненето си. Чупливата коса и загубата й на блясък, обикновено се получават поради липса на хранителни вещества, което може да повлияе на здравето на сърцето ви. За да избегнете това е хубаво да добавите повече плодове и зеленчуци в ежедневната си диета и да намалите количеството фаст фууд.

Трябва да отидете на зъболекар

Проучване показва, че липсата на кератин прави косата тънка, оказва и лошо въздействие върху зъбите. Кератинът е важен за здравето на ксоата и зъбите. Ако косата ви лесно се накъсва, то най-вероятно ще трябва да посетите зъболекар.

Може да имате депресия

Дългосрочният стрес и тревожност могат да отключат депресия. Това пък от своя страна води до косопад. Обикновено губим около 80 косъма дневно, но ако усетите, че ви пада все повече коса, то ще е добре да се консултирате с лекар.

Трябва да промените контрацептивите

Хормоналните контрацептиви правят косата ви по-мазна. Ако забележите нещо подобно, е добре да се свържете с гинеколога си и да помислите дали да не смените контрацептивите.

Очите ви се нуждаят от допълнителна защита

Ако имате руса коса, то определено е нужно да предпазвате очите си от ултравиолетовите очи. Резултатите от проучване на офтамолози показват, че организмът на хората със сини очи и руса коса произвежда по-малко меланин.

Трябва да проверите щитовидната си жлеза

Внезапното изтъняване на косата може да е проява на хипотиреоидизъм – състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. В допълнение отслабването и изтъняването на косата може да е признак за синдром на поликистозните яйчници. Не забравяйте да се консултирайте с ендоркинолог.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!