fbpx

Корнелия Нинова посочи справедливо ли е повишаването на заплатите в обществения сектор с 10%

Показахме, че сме различни. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.“Хората често казват, че всички политици са еднакви – искат властта, за да се облагодетелстват, а не за благото на народа. Не, не сме еднакви и го доказахме“, заяви Нинова и допълни, че БСП не е приела да стане част от властта и да си дели порциите от властта с управляващите, партията да има министерски постове, а тя да ръководи НС.

„Това е лицемерно. Не искаме това, искаме промяна и с нещо да помогнем за благоденствието на хората. Минахме през много тежки изпитания, включително и вътре в партията, за да покажем, че сме различни“, заяви тя в интервюто си пред „Евроком“, цитирана от Блиц.

Като пример тя посочи въвеждането на мандатност – 3 мандата за депутат, 2 мандата за председателя на партията и той да се избира от цялата партия. „Това бяха болезнени промени, които са сигнал към хората – ние сме различни от това, което е било досега и в БСП, и в държавата“, каза още тя.
Корнелия Нинова отбеляза, че автоматично се увеличават заплатите на депутатите, на премиер, президент, омбудсман, съдии от КС, висши чиновници от КЕВР – при покачване на средната работна заплата. „Няма икономическа логика, защото заплата се увеличава за увеличен труд. Няма морална логика, когато си най-бедната страна, да растат само заплатите на хората на висши държавни позиции“, коментира тя и припомни, че левицата е внесла предложението да се замразят тези заплати, но управляващите не са го приели.

„За мен обаче щеше да е лъжа, ако си взимах това увеличение от 600 лв. Затова всеки месец дарявам увеличението на едно болно дете и ще продължа да го правя и с всяко следващо увеличение. Обръщам се и към президента, и омбудсмана, като социално чувствителни хора, да ми помогнат в тази битка“, призова лидерът на БСП.

На въпрос – дали БСП ще подкрепи повишаването на заплатите в обществения сектор с 10%, тя коментира, че винаги е хубаво да се вдигат доходите, но това изглежда като предизборен ход на управляващите да се купят тези хора. „Не е справедливо такова разпределение на държавните средства – има хора с много по-ниски доходи, има млади семейства, пенсионери. Такива увеличения трябва да се правят пропорционално, а не да се използват да се купи една гилдия, на която разчитат да гласува за тях на изборите, това не е справедливо“, каза тя.

Корнелия Нинова заяви, че във „Визия за България“ се предлага структурни за държавата и държавния интерес предприятия и сектори да не се концесионират – летища, железници, плажове, енергетика. Тя подчерта, че БСП, втора година, се опитва да спре концесията на летище „София“ и няма да спре да се бори.

Помолена да коментира Истанбулската конвенция, лидерът на БСП подчерта, че левицата е била подложена на силен натиск от правителството в България, от неправителствени организации и от самото си политическо семейство. „Благодарна съм на партията и на колегите от ръководството, че издържахме на натиска. КС взе решение срещу конвенцията, но процесът не е свършил. Важното е да обединим националната енергия и да си пазим децата“, изтъкна Нинова.

По думите ѝ тази конвенция не решава проблема с насилието над жени, а той се решава със закони, каквито левицата е внесла в НС. „Това е заплаха за децата ни и за семейството, за християнските ни ценности- да бъдат подложени на джендър идеологията. Натискът е огромен и единодействието в отпора на различни институции – президент, църква, партии е показателно, че народът ни е готов да се бори.

Корнелия Нинова посочи друг основен проблем на страната – че имаме икономика, голяма част от която е сферата на услугите. „Трябва да променим това и да заложим на регионално разпределено производство. Да се стимулира родното производство и да му се помага, без да се нарушават съвременните европейски правила за правене на икономика“, обясни тя.

Според нея имаме ресурси за развитие на 5-6 сектора и трябва в тях държавата да приложи по-ниско данъчна политика, подпомагане през държавната банка за развитие. „За да има производство, трябва да има кадри, а в момента няма такива. Затова трябва да заложим в университетите такива кадри, каквито трябват на икономиката“ обясни председателят на БСП и подчерта, че във Визията си левицата залага изучаващите тези специалности да не плащат такси, но след това да се задължат да работят в България за определен период.

Корнелия Нинова изтъкна, че левицата залага във Визията си таван на субсидията, която може да получава един фермер, а остатъкът се преразпределя към производството на плодове, зеленчуци, месо и мляко. „Сега управляващите правят друго – ходят и се молят на търговските вериги да продават хляба без печалба. Това е нечувано“, заяви Нинова и допълни, че има механизми, с които да се стимулира българска икономика и производство – КЗК да накара тези вериги да спазват законите, както и намаляване на ДДС.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!