fbpx

Консумация на яйца и други храни носи дискомфорт

източник: Tialoto.bg

Увлечени по „боренето“ с яйца по Великден, много хора прекаляват с консумацията им. Едно за закуска, после на обяд, ако обелите няколко за зелената салата за вечеря, стават повече от три. А колкото и да са вкусни и полезни, те могат да предизвикат някои неприятни странични ефекти.

Болка, подуване на корема, спазми и тежест. Това са първите симптоми, които ще усетите, ако похапнете повече яйца – било то сварени или приготвени под друга форма. После се появява запекът, който може да продължи с дни.

Освен тези проблеми, смесването на яйцата заедно с други храни и напитки може да бъде „стресиращо“ за храносмилателната ви система. Например:

Кафе, мляко и яйца

Могат да причинят стомашно разстройство. Трябва да внимавате – първо изпийте кафето си, за предпочитане без прясно мляко, след това закусете с яйце. Между тях трябва да има поне 30-40 минути, за да избегнете разстройство.

При някои хора млечните продукти причиняват дискомфорт в корема, особено ако имат непоносимост към лактоза. Попадайки в корема, яйцето дразни допълнително.

Храни с ниско съдържание на фибри и яйца

Те водят до запек. Сигурно сте чели колко е полезно да се ядат диетични фибри. Те подпомагат придвижването на храната към отделителната система. Въпреки това, ако заедно с тях ядете сварени яйца, например, ще имате проблеми с ходенето до тоалетна по голяма нужда. Това се дължи на високото съдържание на протеини. Ето защо е по-добре да ядете яйца в умерени количества. Комбинирайте ги със спанак или пълнозърнест хляб, например.

Наситени мазнини с яйца

Яденето на много наситени мазнини също ще доведе до запек. За щастие едно голямо яйце съдържа около 2 г мононенаситени мазнини и 0,7 г полиненаситени. Ако ядете по 1 на закуска, не е проблем, но по Великден някои стигат до 3-4, че и повече на ден, което е прекалено.

Въпреки това, имайте предвид, че всеки организъм е различен. При някои възрастни и особено деца, може да се появи и алергия, но при други всичко да е наред. За да нямате главоболия по празниците, яжте умерено яйца и внимавайте с какво ги комбинирате.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!