fbpx

Колко често трябва да се сменя антифризът?

fakti.bg

Шофьорите рядко се замислят за ресурса на охладителната течност в колите си. Антифризът обикновено се сменя при периодичното техническо обслужване на автомобила или при ремонт. С времето обаче течността губи част от свойствата си.

Според производителите на съвременен антифриз на теория охладителната система би могла да функционира изправно в продължение 150 000 км. Именно такъв ресурс е заложен в указанията за задължителна му смяна. Различните експлоатационни условия обаче могат да повлияят на срока на годност.

Ето защо ако автомобилът се подлага на интензивни натоварвания и изминава редовно големи разстояния, се препоръчва по-честа смяна на антифриза – на не повече от 60 000 км.

Причината за това е, че отслабването на топлопроводимостта на охладителната течност може да доведе до повреди на периферни възли. Категорично не се препоръчва доливането на вода. В съвременните двигатели водната помпа се смазва от антифриза, а водата предизвиква корозия.

В много автомобили водната помпа се задвижва от ангренажния ремък и евентуална повреда в нея може да доведе до скъсването му. Това пък обикновено означава тежки повреди в газоразпределителния механизъм и основен ремонт на двигателя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев шашна играч в „Стани богат“: Не рискувай, бе, издумкай и трите жокера

Кадри: бТВ Офицерът към агенция за гранична и брегова охрана на ЕС Георги Димитров от Варна игра блестящо с благотворителна цел в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. Той обяви, че ще дари сумата за популяризиране на ранна превенция за ранна диагностика на автоимунното заболяване, свързано с щитовидната жлеза. За …

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

error: Content is protected !!