fbpx

Колко пластмаса има в солта? Отговорът ще ни накара да се замислим

източник: lifestyle.bg

автор: Инес Стоилова

Още преди няколко години излязоха данни, че в трапезната сол от морски произход има наличие на пластмаса. Колко точно – не беше ясно. Скорошно мащабно проучване на Greenpeace East Asia обаче има точния отговор. И той е направо стряскащ.
Изследвани са 39 марки сол от 21 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. В 36 от тях е открито наличието на микропластмаса.
„Резултатите ни показват, че количеството на погълната от човека пластмаса чрез морски продукти е тясно свързана със замърсяването в конкретния регион, където се намира“, казва професорът по морски науки Сюн Кю Ким от Университета Инчеон в Южна Корея.

И това никак не ни успокоява – проучване на българския клон на Greenpeace от лятото на 2017 г. показа, че замърсяването на българското Черноморие с пластмаса е съпоставимо с това на някои от най-замърсените морета по света.
В изследвания район между Бургас и нос Калиакра за този период микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Най-голям дял от тях са влакната – вероятно остатъци от въжета и мрежи.
„Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега – пластмасови шишета и чаши, опаковки на солети, вафли – пластмаса, която е в ежедневието ни“, казва Деница Петрова от Greenpeace България.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!