fbpx

Колко вода трябва да пием дневно? Не, не са 2 литра

източник: OFFNews

Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Препоръките за 1,5 или 2 литра на денонощие не са правило, а по-скоро ориентир. Как да преценим кое е оптималното количество вода за нас?

Определянето на дневната норма може да се изчисли много лесно, като се има предвид, че женският организъм се състои от 50-55% вода, а мъжкият – от 60-65 %:

– денонощна норма за потребление на вода при жените: 30 мл вода на килограм тегло;
– денонощна норма за потребление на вода при мъжете: 40 мл вода на килограм тегло;

Формулата се образува на база физиологичните загуби, които понася организмът, за да обезпечи функциите си ежедневно.

Кога трябва да увеличим консумацията на вода и с колко?

Количеството можем да изчислим, ако към горните показатели добавим:

– при тренировка: + 400-600 мл – когато сме физически активни, ние се потим по-често. Загубата на течности трябва да се компенсира. Добре е да се пие вода не само по време на активността, но и след нея.

– в горещите летни дни: + 400-600 мл – колкото по-топло е времето, толкова повече течност отделяме чрез потта.

– при надморска височина над 2500 м: + 400 мл – причините са много, някои от тях са по-честото уриниране и задъхването.

– при висока температура, повръщане, разстройство :+ 300-800 мл – организмът губи много течности и балансът трябва да бъде възстановен, за да не се влоши състоянието ни. Повече вода трябва да консумират и хората, които имат камъни в бъбреците или възпаление на пикочния мехур.

– при бременност и кърмене: + 500 мл – за бременните дневната норма на вода е + 500 мл, а при кърмещите жени: + 500 мл до 1 л.

– при пиене на кафе: + 500 мл на всяка чаша – продуктите, които съдържат кофеин, действат диуретично.

– при консумация на алкохол, сокове, безалкохолни водата трябва да е в количеството поета напитка – ако изпием 250 мл сок можем да балансираме с 250 мл вода.

За да си създадем правилен режим на потребление, можем да започнем със 150 мл вода на час и постепенно да увеличаваме това количество, за да влезем в собствената си норма.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!