fbpx

Кой прокопа канал и разора дюни на устието на Камчия?

Сигнал е подаден до екоинспекцията във Варна

Извършителят, който е изградил бент на устието на Камчия, вече е установен. Въпреки това незаконната изкуствена преграда все още не е премахната, пише Нова ТВ.

„Ние вече сме съставили акт за административно нарушение по Закона за защитените територии. Предстои издаване на наказателно постановление на директора на РИОСВ – Варна. Ще има извършен последващ контрол за даденото предписание за премахване на новообразуваната дига, за което при неизпълнение също подлежи на административно наказание по екологичното законодателство. Нарушителят има имот по течение на река Камчия. Нагоре се намира и рибарско селище и предполагам, че този канал е направен, за да могат да излизат по-лесно лодките в морето. Може да е направено и с цел да не се замърсява плажната ивица, но това са предположения. Наказанието е от 1 000 до 10 000 лв, за неизпълнение от 2 000 до 20 000 лв.”, коментира Миглена Иванова от РИОСВ – Варна.

Плажовете в ивицата на куротния комплекс „Камчия” са отдадени под наем съвсем скоро.

„Преди една седмица не бяха установени нарушения по отношение на задължителните дейности и по договора за наем. При оглед на плажа нямаше наличие на преминаване на трактори и багери” разказа Боряна Петрова от дирекцията „Управление на морските плажове” към Министерството на туризма.

 

Плажовете край Камчия са предпочитани от любителите на природата. Затова Диана и Яким са ги избрали за почивката си. На тях впечатление им правят дълбоките следи в дюната.

„Най-вероятно трактор. Явно сутринта или късно вечерта са минали. Не знаем каква е причината и не сме ги и чули, защото ние сме доста близо тука – на 200 метра сме. Не е уместно, не е редно.Според мен се унищожава флората, фауната.”, каза Яким.

„Ние живеем в големия град и идвайки тук на море точно това търсим – природа, да не е застроено. Бетон, лукс – тези неща не ни вълнуват”, допълни Диана.

Близо до дюната има бунгала и заведения. Свидетели на влизането на машината обаче няма. Сигнал за унищожената дюна е подаден на зеления телефон на екоинспекцията във Варна.

„При проверката е установено, че действително е навлязала някаква техника, която е нарушила целостта на дюната. Дали има дюна или не и дали е в такова местообитание, могат да кажат само от кадастъра. Затова сме изпратили запитване – какви дюни са съгласно специализираните им карти. Сезирали сме и Министерството на туризма и сме уведомили и прокуратурата за предприемане на действия за установяване на нарушителя.”, коментира Христина Генова от РИОСВ-Варна.

Това обаче не е единственото нарушение в района. На няколкостотин метра южно устието на река Камчия е преградено с бент.

„При планова проверка е установено, че багер копае в устието на река Камчия. Устието попада в защитената местност Лонгоза – това е бившата буферна зона на резерват Камчия, и в две защитени зони по Натура 2000. Веднага са предприети действия и е спрян багерът. Дадени са предписания за преустановяване на дейността. След като сме си заминали, дейността е продължила. Установили сме извършителя, съставили сме акт и сме дали предписания за възстановяване на местообитанието.”, разказа още Христина Генова.

Три дни след проверката обаче все още няма резултат и устието на река Камчия е преградено от незаконен бент.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Валерия от „Ергенът“ отново се изкара жертва пред Алек

Кадри БТВ Историите на студентката Валерия край нямат. Опитите й да прелъсти най-желания мъж в страната в момента нямат граници. Във вечерта на коктейлите тя сподели на Алек нещо много съкровено за себе си, от което той беше силно изненадан или поне това показа. Последният ми приятел беше пиян, той …

Блиц Новини
„Бягство към победата“ 2 очаква нови приключенци

Кадри „Шоуто на Слави“ архив Едно позабравено шоу от далечната вече 2009 година стартира отново в ефира на БТВ. Тогава то бе част от „Шоуто на Слави“, сега също се продуцира от Евгени Димитров. Кастингът е вече отворен и желаещите да се впуснат в приключението могат да се запишат за …

Блиц Новини
Михаела успя да направи всички свои врагове в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Провал след провал в червената кухня и непрекъснатите караници на висок тон взеха жертва и това е Кирил, който се превърна в поредния елиминиран готвач. Участникът влезе с висока заявка и впечатляваща биография, но така и не показа какво може. Кирил бе сред основните виновници за провалената …

error: Content is protected !!