fbpx

Кой, кога и защо е изобретил светофара

lifestyle.bg

Снимка: pixabay

Едно от първите неща, на които учим малките си деца са цветовете на светофара и тяхното значение. Толкова сме свикнали с тези устройства, че може би рядко се замисляме колко ценни са те за живота ни в града.

Първите светофари са били създадени още през 1868 г. от британския железопътен инженер Дж. П. Найт, преди по улиците да са започнали да се движат автомобили. Те били монтирани пред Парламента в Лондон и целта им била да регулират движението на каретите, теглени от коне, като по този начин осигуряват безопасността и на пешеходците.

Тези светофари представлявали газени фенери, които били непрестанно подържани от полицаи. Те притежавали семафорни ръце, които през деня били издигани или спускани от полицая в зависимост от това какъв сигнал иска да даде. През нощта били използвани газените фенери, които светели в червена или зелена светлина.

Често се случвало газените лампи да експлодират и да раняват полицаите, които ги обслужват, което правело съоръженията опасни.

Цветовете не били избрани случайно. Червеното е общовалиден сигнал за опасност и повишаване на вниманието, докато зеленият цвят предизвиква чувство за безопасност и доверие. И това е така в повечето култури, което показва и психологическата основа на възприятието на цветовете.

През 1914 г. се появили и първите електрически автоматични светофари, създадени от американския полицай Лестър Уайър. Светофарите работят на същия принцип и до днес. Единствената разлика е, че вместо жълт цвят, светофарите издавали жужащ звук, който да подскаже на водачите да се подготвят за потегляне.

Жълтата светлина се появила през 1920 г. и била въведена от полицая от Детройт Уилям Потс.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!