fbpx

Кои страни консумират най-много месо?

profit.bg

Може би сте чували, че напоследък все по-голям брой хора се заричат да намалят месото или въобще да спрат да го консумират.

Това често е в опит да заживеят по-здравословно, да намалят влиянието върху околната среда или заради хуманното отношение към животните.

Една трета от британците твърдят, че или са спрели да консумират месо, или са намалили количествата, докато две трети от американците казват, че ядат по по-малко поне от един вид месо.

Това, което знаем, е, че глобалната консумация на месо нараства значително в последните 50 години.

Производството на месо е близо пет пъти по-голямо, в сравнение с началото на 60-те години – от 70 млн. тона до над 330 млн. тона през 2017 г.

Голямата причина за това е, че на Земята има повече хора за изхранване.

През този период населението на света се е увеличило повече от два пъти. В началото на 60-те години сме били около 3 млрд. души, докато сега сме над 7.6 милиарда.

И макар населението да е част от уравнението, то не е единствената причина за това производството на месо да е нараснало пет пъти.

Друг ключов фактор са увеличаващите се доходи.

Хората станаха по-заможни в световен мащаб, като средният световен доход е нараснал повече от три пъти за половин век.

Това може да се види и при сравнение между отделни държави – обикновено колкото по-богати сме, толкова повече месо ядем.

В света не просто има повече хора – има повече хора, които могат да си позволят да ядат месо.

Кой яде най-много месо?

Има ясно очертана връзка между консумацията на месо и богатството в световен мащаб.

През 2013 г. – последната година, за която има данни, САЩ и Австралия оглавяват класацията за годишна консумация на месо, като и в двете страни тя надхвърля 100 кг на човек, което се равнява на около 50 пилета или половин крава на човек.

Всъщност високи нива на консумация на месо се наблюдават на запад, като повечето страни в Западна Европа консумират между 80 и 90 кг месо на човек.

В другия край на спектъра, много от най-бедните страни в света ядат много малко месо.

Средностатистическия гражданин в Етиопия консумира едва 7 кг, в Руанда 8 кг, а в Нигерия 9 кг. Това е 10 пъти по-малко, в сравнение със средностатистическия европеец.

За хората в страни с ниски доходи месото до голяма степен си остава лукс.

Страните със средни доходи стоят зад търсенето на месо

Ясно е, че в страните с високи доходи се яде много месо, а в тези с ниски доходи малко.

Това е така през последните 50 или повече години. Защо като цяло обаче ядем много повече месо?

Тази тенденция до голяма степен се движи от нарастващия брой страни със средни доходи.

Бързо развиващите се нации, като Китай и Бразилия, отчитат значителен икономически растеж през последните десетилетия, както и голямо увеличение в консумацията на месо.

В Кения консумацията на месо се променила с малко, в сравнение с 1960 г.

Ако вземем Китай обаче, през 60-те година средната консумация е била под 5 кг годишно, докато към края на 80-те години тя достига 20 кг, а през последните няколко десетилия количеството се е утроило до над 60 кг.

Същото нещо се случва и с Бразилия, където консумацията на месо почти се е удвоила от 1990 г., изпреварвайки почти всички западни държави.

Индия е изключение от тази тенденция.

Средните доходи в страната са се утроили от 1990 г., но консумацията на месо не отчита сходно увеличение.

Схващането, че по-голяма част от индийците са вегетарианци е погрешно – две трети от индийците ядат поне един вид месо, според национално проучване.

Количеството месо, което индийците консумират, обаче остава малко. На ниво от по-малко от 4 кг на човек, то е най-ниското в света. Това вероятно се дължи отчасти на културни фактори за някои в Индия, в това число избягването на определени видове месо по религиозни причини.

Намалява ли консумацията на месо на запад?

Много страни в Европа и Северна Америка твърдят, че се опитват да ограничат месото, но дали това се получава?

Не особено, според статистическите данни.

Изнесени наскоро данни от Министерството на земеделието на САЩ предполагат, че консумацията на месо на човек всъщност се е увеличила през последните няколко години.

Може и да си мислим, че месото губи популярност, но консумацията в САЩ през 2018 г. е близо до най-високите си нива от десетилетия.

Същото се случва с консумацията на месо и в ЕС.

Консумацията на месо в западните страни не намалява и дори бележи лек ръст, но видовете месо, което се яде, се променят.

Това означава по-малко червено месо, като говеждо и свинско, и повече птиче месо.

В САЩ птичето месо в момента съставлява половината от консумацията на месо, в сравнение с една четвърт през 70-те години.

Този тип подмяна може би е добра новина за здравето на хората и за околната среда, пише BBC.

Ефектът от месото

В някои случаи консумацията на месо може да има своите ползи.

Умерените количества месо и млечни продукти могат да подобрят здравето на хората, особено в страните с ниски доходи, където на храната може да липсва разнообразие.

В много страни обаче консумацията на месо надхвърля значително основните хранителни ползи.

Дотолкова, че може да е опасна за здравето. Проучвания обвързват прекомерната консумация на червено и преработено месо с увеличаване на риска от сърдечни заболявания, удар и определени типове рак.

Подмяната на говеждо и бекон с пилешко месо може би е положителна стъпка.

Тази подмяна е добра и за околната среда, тъй като кравите, по-конкретно, са неефективен преобразувател на фуража в месо.

В сравнение с пилешкото, говеждото месо оказва между 3 и 10 пъти по-голям негативен ефект върху използването на земята, водата и количеството парникови газове. Свинското месо се нарежда някъде между двата други вида.

Бъдеще, в което консумацията на месо е устойчива и балансирана в отделните държави, изисква сериозни промени.

Това означава промяна не само във видовете месо, което консумираме, но и в количествата.

На практика, месото, малко или много, ще трябва да се превърне отново в лукс.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!