fbpx

„Кои са македонците?“ – писмо на английски археолог до вестник „Таймс“

Bulgarianhistory.org

В края на XIX Балканите са популярна дестинация за пътешественици от цяла Западна Европа. Независимо дали са учени, филантропи или пък просто авантюристи, всички те прекарват голяма част от личния си и професионален живот в служба на държавите от полуострова.

Артър Ж. Евънс е един от тези хора. Той е бележит английски археолог и етнограф, добър познавач на Балканите. Продължител е на делото на известния със своите находки в Мала Азия и по-точно – античната Троя – Хайнрих Шлиман. Като член на Британската мисия за подпомагане на пострадалото население в Македония след Илинденското въстание, Евънс сам е участвал на място в разпределението на помощите.
Писмото, което ще прочетете в следващите редове, е дело на английския археолог и е адресирано до в. „Таймс“. Датата на неговото изпращане е 30 септември 1903 година, а заглавието му е многозначително –  „Кои са македонците?“. В него обаче, авторът далеч по-еднозначно излага своето становище за областта Македония (бел. ред. – намираща се по това време в Османската империя) и нейното население – тема, която и до днес предизвиква остри противоречия в междудържавните отношения на Балканите.

Винаги сме твърдели, че историята, пресъздадена от съвременниците ѝ чрез писма, речи или документи, често се оказва най-автентична, тъй като не е пречупена през призмата на времето и позволява на съвременния човек да направи информиран избор в какво да вярва. Желаем Ви приятно четене!

„Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма „македонци“. Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции, които още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, вкл. повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има „турци“, вкл. мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шкипетари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма „македонци“.

Фактът е, че дори в тази страна, и то при зинтерсованите усилия да се скрие истинското положение, голямото надмощие на българския елемент е само непълно признавано. Аз мога само да кажа, и то от мое лично наблюдение след проучване почти на цялата вътрешност на областта, че вън от тесния пояс, вече споменат, и някои малки градски центрове, практически цялата маса от население е славянска, говореща характерно български диалекти.

Българските говори, като например поставянето на члена след думата, се простират дори до Скопския район, понякога претендиран от сърбите, на които истинската реч започва само че северно от Шар планина. Където пък гръцкият елемент при някои малки градове, като Костур например, е в мнозинство, той пък е превишен от многобройните български села наоколо.

Това голямо надмощие на български елемент е един основен фактор в днешното положение, който е бил много скриван от статистики, съставени от гръцки източници. Обикновено много несъвършена представа се създава от чужденци и дори от консули, чието запознаване с Македония се ограничава главно до градове като Солун или Битоля.“

И НИЕ ДА НАПРАВИМ КАТО ГЪРЦИТЕ – ДА ВДИГНЕМ ШУМ И ДА СИ ЗАДЕЛИМ НАШАТА ЧАСТ ОТ МАКЕДОНИЯ. ТЕ МНОГО ОБИЧАТ „КЕСАРЕВОТО – КЕСАРЮ“. ЗА КАКВО СЕ БОРЯТ? – ЗА ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ. ВСИЧКО ЗА ТЯХ. И ТРЯБВА ЛИ ДА ОСТАВИМ ТЕЗИ НАГЛЕЦИ ДА ПРИСВОЯТ ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ, ЧЕ АЛЕКСАНДЪР БИЛ ГРЪК? ЩОМ ИСТОРИЧЕСКИ ОБЛАСТТА СЕ Е РАЗДЕЛИЛА НА ВАРДАРСКА, ЕГЕЙСКА И ПИРИНСКА – ДА СИ ВЗЕМАТ ТЯХНОТО, НИЕ НАШЕТО, СЪРБИТЕ ТЯХНОТО – И НАСЕЛЕНИЕТО ТАМ ДА ГО ОСТАВИМ ДА СЕ КАЗВА КАКТО СИ ИСКА. НО НА МЕН МИ ЗВУЧИ ДОБРЕ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ. А СЪЩО И БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ. ЕДНО ВРЕМЕ СРЕЩНАХ ЕДНО СЕМЕЙСТВО ОТ МАКЕДОНИЯ И ГИ ПОПИТАХ „Е, КАК Е ТАМ В БЪЛГАРСКА МАКЕДОНИЯ? А ОТГОВОРЪТ МЕ ИЗУМИ- А ЗАЩО ДА НЕ КАЖЕМ МАКЕДОНСКА БЪЛГАРИЯ? АМИ ЗАЩОТО Е СЪЩОТО.

Да, фактологията е такава, както я е описал англичанинът, може и още да е такава, но днес се гледа фактическото положение. Което се създава, определя и налага не от нас, за съжаление. Глобалистичните интереси на големите и слугинското раболепие на „държавници“ и „политици“ като Борисов, Захариева, Каракачанов и другите предателстващи антибългарски елементити, определят ролята ни на губещите в тези процеси. Защото нашият т. нар. елит държи единствено на личната си изгода, полага свръхусилия да се хареса преди всичко на американските си господари и на европейските си заповедници. Другото – както дойде, както кажат „големите началници“. Така че няма да е изненада „интегрираната“ вече в НАТО и ЕС новопокръстена „Северна Македония“ да предяви претенции към Пиринския край. И ред още други изисквания, на които ще сме длъжни да отговорим удовлетворително според императивните правила на европската солидарност. Оказва се, че и НАТО си е „вързало гащите“ при евентуален междудържавен конфликт в рамките на Алианса. Щом няма нападение отвън, няма проблем. Пример: Турция – Кипър и Севернотурската кипърска република.

Makedontcite ca mnogo hitra natcia !/Ili 4act ot dalgo vekovno izctradala 4act ot Balgaria /.Bila e prehvarliana ot edna darjava na druga I camata Balgaria nikoga ne ia e za6tetavala .V moment , kogato Balgaria e v jalko ikonomi4ecko I politi4ecko , a I boenno polojenie , I nikoi ne ia uvajava , kakvo da o4akvame 4e 6te iuzberat hitrite makedontci ? Ectectvenno vceki drug , no ne I zatanaliat v mizeria .Koi icka bade6te za detcata ci kato tova v BG ? Koi icka da ce pencionira c dohod kakto v BG ? Kakvo ima da ce 4udim , kato cme lo6 obrazetc za cledvane I nikoi ne jelae da varvi po na6iat kolovoz ?

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!