fbpx

Кои билки се берат през май?

Май е времето да си наберете нужните ви лечебни билки. Природата едва е започнала да се съживява след студената зима, но вече е готова да ни подари благата си. Много е важно да се спазват правилата за времето за бране на билките, тъй като всяко растение си има свой пик на енергийна активност, пише zdrave.to.

Пъпки (бреза, бор и топола)
Важно е да успеете да откъснете все още не разтворилите се пъпки на дърветата. Събирането се извършва през април-май. След като ги съберете, не забравяйте да ги изсушите в хладно помещение. От пъпките се приготвят отлични лекарствени настойки и отвари. Например, брезовите пъпки се използват като диуретик, жлъчегонно средство и като дезинфектант. Използват се при заболявания на дихателните пътища, оток, бъбречни заболявания и болести на пикочния мехур. Боровите пъпки са ефективно отхрачващо средство. Използват се при настинки, кашлица, бронхит. Особено полезни са инхалациите с отвара от борови пъпки – тази процедура не само ще прогони всички заболявания, но и ще подобри имунитета.

Коприва
Копривата се добавя към билкови смеси, които след това се използват под формата на отвари, настойки и чай. Младите листа на копривата имат жлъчегонни, съдосвиващи, противовъзпалителни и регенеративни свойства. Освен това, копривата ще ви помогне за повишаване на жизнения тонус.

Подбел
Това цвете се счита за много полезно при лечението на грип, настинки, остри респираторни вирусни инфекции, респираторни заболявания. За приготвяне на настойки и чай използвайте точно цветчетата на това растение.

Киселец
Киселецът е полезен за пациенти с хипертония и атеросклероза. Също така това растение е добър помощник в лечението на гастрит и сърдечносъдови заболявания.

Репей
През май се събират корените и листата на репея. Билката се използва за профилактика на рака, при лечение на ревматизъм, при ставни заболявания. Листата на репея също се използват във вид на компреси при оток на краката и разширени вени.

Глухарче
Глухарчето е един от първите вестители на пролетта, топлината и слънцето. Не е изненадващо, че то е погълнало толкова много светлина и добра енергия. Растението е богато на витамини, соли на калия и фосфора. Отварите и настойките от глухарче се препоръчва да се използват като успокоително и тонизиращо средство. Те почистват кръвта, полезни са при възпаление на лимфната система. Пият се при анемия, използват се като еликсир на младостта.

Живовляк
Всеки знае, че току-що откъснатото листо от живовляк бързо лекува рани и порязвания. Не по-малко полезни са и изсушените листа на това растение. Те се използват като профилактика срещу тумори и като отхрачващо средство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!