Когато няма време за буркани, мариновам патладжаните така – след 15 минути са готови за ядене, леко пикантни и сладко-кисели
- By : Vihrogon
- Категория: Блиц Новини
Маринованите патладжани са сред любимите видове зимнина у нас. Съчетанието на леко горчивия патладжан с пикантния, леко кисел вкус на маринатата, е просто идеалната вкусова комбинация.
Днес ще ви научим как да си мариновате лесно патладжани за прясна консумация – стават само за 15 минути! Кисело-солено-сладкия вкус може да допълните с чесън или лют пипер за малко пикантност. По желание може да добавите още малко мед, за да се усеща, пише www.zajenata.bg. Определено ще ви харесат! Ето как се правят мариновани патладжани-експрес :
Продукти:
3-4 патладжана
2 с.л.олио (или зехтин)
1 ч.л.мед
3 с.л.лимонов сок
3 с.л.соев сос
зелени подправки на вкус (в случая кервиз, магданоз и мента)
Приготвяне:
Нарежете измитите патладжани (без да ги белите) първо на дебели кръгчета, а след това – всяко кръгче на 4 части. Поставете ги в чиния и ги сложете в микровълновата фурна под капак на максимална мощност за 5-7 минути. Извадете от фурната.
За маринатата в дълбок съд изсипете мазнината, добавете соевия сос, лимоновия сок, меда и по желание – счукан чесън и лют пипер. Разбъркайте добре сместа и изсипете вътре парчетата патладжан. Добавете нарязаните ситно зелени подправки и разбъркайте много хубаво всичко.
Оставете патладжаните да се мариноват на студено за поне половин-един час, но може да ги хапвате още след 15-тата минута. Колкото повече седят в маринатата, толкова по-вкусни стават!
Няма коментари