fbpx

Когато личните лекари не са на работа, ето как да потърсите медицинска помощ

www.flagman.bg

Здравноосигурени пациенти не знаят кои са личните им лекари и къде да търсят медицинска помощ

Във връзка с видеоклип в социалните мрежи, в който внук на пациентка се оплаква, че са му поискани 10 лева за преглед, Флагман.бг потърси УМБАЛ Бургас, за да се уточни при какви условия се дължи таксата. Оказа се, че голяма част от здравноосигурени пациенти не знаят при кои лекари да търсят медицинска помощ, ако тяхното джипи не е на работа. Те отиват в Спешното и когато се окаже, че техният лекар няма договор за заместване с колега от УМБАЛ вдигат чутовни скандали, които напрягат и без това безкрайно тежките работни дни на медиците. 

1. Кой е личният Ви лекар и личният лекар на Вашите близки. Ако се грижите за възрастни роднини, съседи, познати – попитайте ги кой е личният им лекар. Запишете името му. Сложете го в портфейла, до личната карта, до документи, които носите навсякъде. Ако не знаете кой е личният ви лекар или личният лекар на Вашите близки – чрез сайта на Здравната каса може да се направи проверка по ЕГН. Личният лекар е първият човек, към когото трябва да се обърнете за оказване на медицинска помощ!

2. Личният лекар трябва да осигури заместник, когато не е на работа. Повечето лични лекари сключват договори с медицински заведения, които да поемат техните пациенти. Попитайте личния си лекар с кой дежурен кабинет има договор и към кого да се обърнете, ако отсъства. Тази информация обикновено е закачена на видно място пред кабинета на всеки личен лекар. Във всички случаи, в които ви се налага да търсите медицинска помощ нощем, в почивни дни – трябва да се обръщате към този кабинет, за да не бъдете таксувани.

3. Медицинският център на УМБАЛ Бургас – „Св. Николай Чудотворец“, който се намира до Спешно отделение на УМБАЛ Бургас има сключен договор с 62-ма лични лекари от Бургас и региона. Ако вашият лекар е в този списък, можете да получите медицинска помощ в кабинета за неотложна помощ в почивните и празнични дни. Ако не е в този списък, а желаете да бъдете прегледани, прегледът се заплаща.

4. Специалистите в дежурните кабинети не могат да дават талони за изследвания и за консултация с други специалисти. Те могат да окажат медицинска помощ, или да насочат за прием в болница. Ако желаете изследвания, те могат да бъдат направени единствено срещу заплащане.

5. Списък с лични лекари, с които има договор МЦ „Св. Николай Чудотворец“ можете да видите тук:

http://www.mbalburgas.com/bg/index/static/59/

МЦ „Св. Николай Чудотворец“ се намира в УМБАЛ Бургас. Вход през централна регистратура на Хирургичния корпус.

6. Спешно отделение на УМБАЛ Бургас. Ако смятате, че случаят ви е спешен, можете да се обърнете към Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. То работи денонощно във всички дни в годината. Входът е през регистратурата на Хирургичния корпус на болницата. Спешни състояния са всички, които пряко застрашават живота на пациента. Ако екипът на отделението прецени, че случаят ви е спешен, ще бъдете прегледани в Спешно отделение и няма да заплащате за прегледа. Ако прецени, че случаят не е спешен, може да ви пренасочи към личния лекар или дежурния кабинет, с който личният ви лекар има сключен договор. Може да ви насочи и към дежурния кабинет на МЦ „Св. Николай Чудотворец“, но ако личният ви лекар няма договор с него, прегледът се заплаща.

4. Медицинска помощ за дете. Ако ви се налага да търсите медицинска помощ за дете, когато личният лекар не е на работа, отново трябва да посетите дежурния кабинет, с който той има сключен договор. Дежурният кабинет оказва медицинска помощ и на децата и няма задължение да осигури дежурен педиатър. Такава медицинска помощ може да окаже всеки лекар в кабинета.

Изключение са случаите, когато детето не е навършило 1 г. – тогава можете да посетите Спешно отделение на УМБАЛ Бургас. Към Спешно отделение работи и педиатричен кабинет, в който се осигуряват консултации с педиатър по преценка на екипа на Спешно отделение.  Тези прегледи са безплатни.

Понеделник 15 10 2018 г.Пациентите на д-рСтоянова и д-рСтаноев от Ескулап Пазарджик се обслужват от
дежурен екип на неотложна помощ в ДКЦХигия тел.414121 445272.Наложи ми се да посетя неотложната помощ в Хигия и поискаха да си платя,въпреки че съм здравно осигурена.
Друг случай пак изобщо никой не вдигна телефона.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

error: Content is protected !!