fbpx

КНСБ съгласни със скока на данъка за старите коли

www.monitor.bg
КНСБ: 8 пъти е разликата в заплащането на труда в обществото

КНСБ са съгласни със скока на данъка за старите коли. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров, след срещата на синдикатите с БСП в парламента.

Соцлидерът Корнелия Нинова отбеляза, че БСП днес ще внесат в деловодството на парламента промени в закона за корпоративното подоходно облагане, с които да отпадне по-високия данък за старите коли. Само преди ден пък президента Румен Радев наложи вето върху закона и го върна за повторно разглеждане. Със закона се въвежда екокомпонент при определяне на налога.

По думите на Нинова синдикатите смятат, че този въпрос не бил съществен. Това пък бе повод за отговор от страна на Димитров. Той заяви, че КНСБ винаги са били против неравенство, но такова се генерира от плоския данък. 8 пъти е разликата в заплащането на труда в обществото, изтъкна Димитров. Това според него се бори с по-високи доходи и заплати. Синдикатите искали над 1 млрд. за заплати, а в бюджета средствата са с над 800 млн. Именно затова са и сравнително доволни от финансовата рамка.

Относно данъка върху старите коли, Димитров обясни, че приходите ще са 20 млн. Така 2 млн.коли щели да плащат 20 млн.лв, което е по 10 лева на кола за година. Според Димитров парите от данъка ще отидат в общинските бюджети, а темата е преувеличена. По думите му централна тема трябва да бъде данакът върху дивидентите и облагането на капитала, а не данакът за старите автомобили.

Иначе синдикатите са тръгнали на разговори с партиите в НС, като преди ден бе тази с ГЕРБ, а следващите дни ще има такива и останалите групи в НС. Поводът пък е бюджетът за 2019 г, като синдикатите отбелязват, че има сфери, които са останали недофинансирани, наред с това искат и скок на обезщетението за безработица и майчинство.

Именно по тези теми БСП и синдикатите имат съвпадение. БСП ще внесе като предложения в бюджета увеличението на обезщетението за безработица, за ДДС-то за лекарствата и скокът на обезщетението за майчинство през втората година. Относно скока на парите за безработица БСП предлагат 16 лева минимален праг, а синдикатите искали той да е 12 лева. В момента той е замръзнал на 9 лева.

КНСБ и БСП са на едно мнение, че е нужна и промяна на данъчната политика и данъчното облагане.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!