fbpx

КНСБ и КТ Подкрепа с призив: Румен Радев и Бойко Борисов могат да спасят енергетиката ни, нека се обединят

Работниците от Мини „Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“ протестират днес в София, с искане местата им да бъдат защитени. Те твърдят, че шоковото поскъпване на въглеродните емисии, наложено от Европейския съюз, задушава българската енергетика. Над 12 000 души са пряко работещите в комплекса, всички те са притеснени за своята работа.

Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов гостуваха преди минути в стуидото на „Нова телевизия“ с коментар по темата.

„Много хора се борят за някакви неща тези месеци, но не всички знаят за какво се борят. Нашите енергетици и миньори знаят за какво се борят, искат бъдеще на енергийното сърце на България, там се произвежда между 45 и 60 процента от енергията на България. Това е базовата мощност, която със слънце, вятър или вода не може да бъде заменена“, каза Димитров.

„Най-лошото нещо е да нямаме ток, а ако имаме, той ще е безбожно скъп. Когато почна това нещо с вредните емисии беше цената 1 евро, сега са 20, а след година ще станат 35. Ние искаме и ЕК да прилата нещата с диференциран подход. Лесно е в някои страни, където духа много вятър, да се добива така енергия, но не навсякъде става. Ние не сме някакъв феномен, защото сме глупави и задръстени. Просто живеем на тази територия и сме си създали такава енергетика. Полша, например, е два пъти по-зависима от такъв добив от нас, там са до 80 процента. Алтернатива няма. Няма кой да ни предложи ток на по-ниска цена, а тъкмо обратното“, каза Манолов.

„В момента цената в ТЕЦ-2, който дава най-евтината електроенергия от въглища, е 129 лева на мегават. Ако допуснем, че затворим всички въглища, понеже сме зелени и минаваме на газ, и то тази газ, която уж минава през България от „Турски поток“, тогава тази цена ще бъде 200 лева. Всеки може да сметне дали има алтернатива и друго решение. АЕЦ Белене също отива на 200 лева, ако стане въобще след 12-15 години“, коментира Димитров.

„В момента около нас предлагането на електроенергия е на цена около 150 лева, тоест доста над нашата цена. Ако нашето производство изчезне, се появява дефицит“, добави Манолов.

Двамата провеждат срещи с всички висши политици и вярват, че те ще се обединят по тази тема. „Вчера бяхме 3 часа при премиера заедно с бизнеса, в петък сме при президента следобед. Това са двамата генерали, които не трябва да се карат по тази тема. Дори виждаме, че има наченки да се обединят. В понеделник Радев ще представя държавата в Катовице на световния форум по климат. Тази комисия, която дори си отива след пет месеца, се опитва да наложи още по-тежки изисквания: нашите ТЕЦ-ове изпълняват тези емисионни задължения да не цапат. Тази мантра, че ТЕЦ-овете цапат, е лъжа. ЕК в момента има наказателна процедура към България, че финните прахови частици са далеч над нормата. Но те не са от ТЕЦ-овете, те са от печки с дърва. Ако има някакво негативно решение с въглищните централи, всъщност това цапане ще става доста по-голямо. Нали се сещате, че хората няма да могат да плащат никакъв ток по-скъп и ще цапат още повече. Ако няма устойчиво решение за въглищните централи, България не може да издържи по никакъв начин на друг основен базов сценарий за осигуряване на тока през лятото и зимата“, коментира Димитров.

„Нека да кажем, че опазването на околната среда е една приятна опаковка за правенето на едни страхотни пари от един хора. Смешният исландски вулкан, когато изригна, направи Европа на нищо. Когато изригна вулкана при Натуло преди 20 години беше снижена с 2 градуса цялата температура на Земята“, припомни Манолов.

„Държавата започна да разбира. Ако до февруари ние нямаме разрешение, следващият протест ще бъде в Брюксел. Българите ще разберат каква е алтернативата – става дума за доста по-сериозна цена, която не всеки ще може да си позволи. Никой не говори, например, за самолетите. Те цапат най-много“, завърши Пламен Димитров.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

error: Content is protected !!