fbpx

Климатолог: Ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми

Източник: БНР

Продължават пороите на Балканите и днес у нас се очакват в пет области на страната. В Европа климатолозите предупредиха тази седмица за големи жеги, във Франция чакат до края на седмицата над 40 градуса, горещо е в Белгия, Германия, Испания и Италия. На какво се дължат тези природни аномалии и какво ни очаква в близките години, обратими ли са климатичните промени, коментира климатологът Антоанета Йотова в предаването „Преди всички“.

Според нея тези проливни извалявания у нас са доста повече и доста по-често отколкото сме ги наблюдавали преди:

„През 2014 година, като че ли тогава за първи път обърнахме най-голямо внимание във Варна, в квартал „Аспарухово“ се случи такова изваляване с големи последствия, включително човешки жертви. Но ако се върнем в личните си спомени назад, ще видим, че стават все по-чести и все по-интензивни на повече места“.

Според климатолога това означава, че климатичните промени стават все по-чести и все по-интензивни на повече места и са изразени не толкова и само чрез високи температури, а чрез екстремни прояви на времето.

Тази гореща вълна, която е в момента в Европа, е всъщност екстремна проява на времето, коментира Йотова. Фокусът според нея не винаги трябва да бъде върху температурите, а върху различните начини, по които климатичната система реагира, за да покаже, че има едно небалансирано нейно проявление.

Климатичните промени са резултат на природни фактори, но не трябва да се неглижира и човешкото участие, което в последните 150-200 години работи в посока на това климатичните промени да са в неблагоприятна за него посока, смята климатологът.

Резултати от изследвания показват, че ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми в едната или в другата посока, каза Антоанета Йотова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!