fbpx

Климатолог разкри с какво време идва лятото

Засега се очертава в България и на Балканския полуостров лятото да бъде нормално в температурно отношение. Не се очакват нито много продължителни периоди на горещо време, нито дълги периоди на по-хладно и по-дъждовно време. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.
По думите му дългосрочните прогнози сочат, че юни, юли и август месец идват с нормални температури – от 19 до 23-24 градуса в различните части на страната.

По отношение на валежите е малко по-деликатен въпросът. Над Балканите и над Западна България се очаква да бъде малко по-дъждовно от обикновеното. Юни и юли ще бъдат малко по-дъждовни в западната половина на България, докато по морето и на изток се очертава да бъде с нормални валежи и дори малко по-сухо от нормалното. Засега екстремни температури, особени и опасни явления не могат да бъдат прогнозирани, но обикновено с градушките приключваме докъм 15-20 юни. Май и юни са месеците с най-много градушки, след това рязко пада тяхната честота и не очаква нищо съществено. Така че засега прогнозите са за нормално в температурно отношение лято и малко по-дъждовно в западната половина на страната, заяви проф. Рачев.

Летните валежи са краткотрайни, но интензивни. Като казвам малко по-влажно и дъждовно лято, това не значи, че ще вали от сутрин до вечер дъжд – валежите обикновено са в следобедните часове, привечер, но те обикновено са с по-голям интензитет и формират по-голямо валежно количество, отбеляза климатологът.

За море ще бъде подходящо и през трите летни месеца, защото не очакваме по-обилни валежи в Източна България. Напротив, те ще бъдат в нормата и поне засега малко под нормата. Прекрасно време за нашето Черноморие, а за останалите морета на юг, които обикновено ползват българите, там също ще бъде перфектно за почивка, каза още проф. Георги Рачев.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!