fbpx

Климатологът Георги Рачев прогнозира ще става ли за плаж и почивка целият август и обяви ранна прогноза за есента

Източник Марица.бг

Август е хубав, добър за ваканция. Очакваме да е топъл, поне с градус по-топъл от обичайното. Световните метеорологични центрове дават, че август ще е с нормална температура, но засега е по-топъл почти с 1.5 градуса, дори за Пловдив. За района на Пловдив предстои приятен месец – с много слънце, без да е прекалено горещо. Температурите в Пловдивско и Пазарджишко ще стигнат 34-35, дори нагоре, но за кратко. Тази година няма да има пържене като други години – обичам Пловдив и знам какво е при 40 градуса. Почти всяка година се докосваме до тези стойности. През 2000 г. за малко да подобрим националния рекорд – на летище Крумово бяха измерени 45 градуса. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в интервю за „Марица“.

Мисля, че тази година реколтата ще бъде перфектна – особено късните зеленчуци, трайните насаждения вървят добре, гроздето ще навакса захарност. Вярно, реколтата на някои стопани пострада сериозно от градушките. Но това са рисковете на фермерството под открито небе – Яворов е описал драмата преди повече от век. Трябва да сме предвидливи, ясно е, че природата понякога ни сервира неприятни изненади“, посочи още той.

По думите му септември и октомври се очертават месеци с нормални температури и с по-ниски валежи. „Отново добро време за ваканция. А и за реколтата – посаденото ще узрее и ще даде хубав плод“, уточни той.

Що се отнася до това чака ли ни парников период и ще се повишат ли средните глобални температури с цели 4-5 градуса, проф. Рачев коментира, че това е един от сценариите, не е реалистичен.

„С увеличаването на температурата до края на века от порядъка на 4 градуса обаче има теоретично основание за подобно развитие. Но гледаме много напред, със 100 години. Така че това е чисто научна вероятност, при задържане на сегашната тенденция. Но науката трябва да се занимава и с крайностите, и с вероятностите, до които може да достигне климатичната система. Обърнете внимание обаче, че в минали геоложки времена температурата на земята е била с 5-6 до 8 градуса по висока и животът е процъфтявал. Причината – затоплянето е в полярните райони, особено в Северния ледовит океан, и много по-малко в Тропиците и на Екватора“, посочи той и допълни, че основание за прогнозите за парников период е и фактът, че 2016 г. беше най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения – с температура 1 градус по-висока от средната температура за 20. век.

‘Твърде много е, защото тази температура се повиши буквално за последните 20 години. Т.е. процесът е много бърз, динамичен. Това смущава повечето климатолози, защото досега говорехме, че климатът се променя бавничко, лежерно, извън рамките на човешки живот. Но в последните 20-25 години виждаме много сериозно повишение на температурата. А когато тя се повиши глобално, се увеличават и изпаренията – най-мощният парников газ, който пречи земната топлина да отиде в космоса. Получава се ефектът на снежната топка – по-топло, по-влажно, и ново увеличаване на температурата. Докато в един момент климатичната система отново стигне до равновесие.  Веднага ще посоча антипод на теорията с парниковия период, която оборва увеличаването на глобалната температура. Като стане по-топло и влажно, се увеличават и облаците, което намалява слънчевата радиация. Така че не бива да градим теории само по един признак. Но е полезно и крайните варианти да бъдат взети предвид“, коментира още той.

Според климатологът никога досега човечеството не е било толкова богато, толкова сито и мирно. Това важи в пълна степен и за нас, българите – вижте жилищата, колите, трапезите, 45-50 млрд. стоят в банките. Това, че мрънкаме и сме недоволни, си е част от човешката същност, от прогреса. Няма лошо да искаш да имаш повече. На това се гради целият просперитет, развитието ни напред. Ако се задоволим с един комат, като спартанците, няма да стигнем доникъде.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!