fbpx

Китай призова Турция „да се върне в правия път“

Говорителят на външното министерство на Китай коментира продължаващата военна операция на Турция в Северна Сирия, като призова югоизточната ни съседка да я прекрати и „да се върне в правия път“, съобщават световните информационни агенции, цитирани от www.dunavmost.com.

Преди това Анкара беше критикувана за нахлуването в Сирия от САЩ, ЕС и Арабската лига. Вашингтон обеща да наложи санкции на близкоизточната страна, докато Франция и Германия ограничиха продажбите на оръжие на Турция, призовавайки и другите страни членки на ЕС да последват тази стъпка.

В отговор на настъплението сирийската армия също укрепи позициите си в Североизточна Сирия, връщайки си контрола върху град Манбидж, който досега беше контролиран от Сирийските демократични сили (СДС), които са доминирани от сирийските кюрди, след споразумение между двете страни.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган договори създаването на зона за сигурност в Северна Сирия със САЩ през лятото, но по-късно обвини Вашингтон в забавяне на процеса, обещавайки, че ще я създаде самостоятелно, ако е необходимо.

След началото на операцията американските военнослужещи се оттеглиха от района, след като Анкара нападна СДС. Според турските власти подкрепяните от САЩ кюрдски сили са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която тя е обявила за терористична групировка.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

Блиц Новини
Киара след изгонването: Губила съм си времето в „Ергенът”

кадри bTV Поредната отпаднала от „Ергенът” хубавица заяви, че след като е изгледала предаването, си е дала сметка, че си е изгубила времето да преследва Алек. Киара Маджарова осъзнала това след като чула коментар от главния герой в шоуто, че не е негов тип човек, въпреки че го привлича по …

Hell's kitchen
Кой ще смени шеф Ангелов в „Хелс китчън”? Всички тръпнат в очакване

кадри Нова телевизия Кой ще води Кухнята на Ада, след като шеф Виктор Ангелов хвърли куртката? Въпросът вълнува всички фенове на шоуто, които видяха драматичния изход на водещия в сряда вечер. Шеф Ангелов се отказа да се занимава повече с кандидатите за наградата от 100 000 лева, след като те …

error: Content is protected !!