fbpx

Китайците отгледаха памук на Луната и ще строят там база с помощта на 3D принтер

nauka.offnews.bg

Китайски учени съобщиха за първия успешен експеримент за отглеждане на растения в условията на лунна гравитация.

Освен това Китай заяви на пресконференция на 14 януари, че има намерение да стане първата страна, която ще създаде база на Луната и ще я построи с помощта на технологията за 3D печат.

Китай успешно достигна с космическия апарат „Чанье-4“ до обратната страна на Луната като се приземи в кратера Карман на 4 януари.

Сега за първи път успя да отгледа растение в условията на лунна гравитация. Според китайските медии, поникнали са семена на памук. „Днес бяха публикувани най-новите снимки от експеримента, които показват, че семената памук, доставени на Луната с помощта на апарата, са произвели първите кълнове. Това означава, че Чанье-4 извърши първия биологичен експеримент, проведен от човек на Луната”, се казва в изявление на Китайската централна телевизия.

На пресконференция вчера от китайската космическа агенция заявиха, че страната ще се върне на Луната до края на годината с мисията „Чанье-5“.

Три последователни мисии ще продължат да проучват безплодната повърхност и възможността на изграждането на хабитати там.

Мисията Чанье-7 ще извърши цялостни проучвания около Южния полюс, включително изучаване на терена и релефа, физически състав, както и космическата среда в района.

Мисията Чанье-8 освен научните изследвания и експерименти, ще изпробва ключовите технологии, за да положи основите за изграждането на научно-изследователска база на Луната.

Китайската национална космическа администрация (CNSA) заяви, че имат също планове да отидат на Марс през 2020 г., план, с който най-вероятно ще изпреварят САЩ, Русия и множеството частни фирми, които искат да колонизират космоса.

Високопоставените служители на CNSA заявиха, че пионерната мисия ще струва колкото изграждането на един километър метро.

Китайският космически апарат „Чанье-4“, който на 3 януари за първи път в историята на човечеството кацна на обратната страна на Луната, предаде панорамни снимки на повърхността на спътника на нашата планета

Д-р Ву Янхуа (Wu Yanhua), заместник-директор на Националната космическа администрация и заместник-ръководител на проекта за проучване на Луната, заяви на пресконференцията: „Чанье-5 ще върне проби от мисията от повърхността на Луната приблизително в края на тази година“.

„Първата мисия на Марс за проучване на нашата страна ще се проведе преди и след 2020 г.“, добавя Янхуа.

Китай бързо издигна репутацията си на един от първопроходците в ренесанса на космическата надпревара с непрекъснатите си инвестиции в мисии на Марс и Луната.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!