fbpx

Китайските фирми навлизат на българския пазар предпазливо, но устойчиво

Investor.bg , Снимка: pixabay

България е интересна туристическа дестинация за Китай, каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие

Китай има проекти в Северна България, които са с инвестиции в лозя и производство на вино, има различни проекти в областта на зелената енергия. Това е едно предпазливо, но устойчиво навлизане на китайските фирми на българския пазар. Това коментира Десислава Дончевапредседател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Китай иска да развива и туризма. Ние сме интересна туристическа държава за тях. Това е сектор, който подлежи на прогрес, посочи тя.

От страна на България има интерес за инвестиции в IT сферата, както и за изграждане на логистични бази в Китай. Увеличава се и вносът на потребителски стоки.

„Днес е знаков ден за развитието на китайската икономика – 40 години от отварянето на китайската икономика и началото на редица капиталистически реформи. Реформи, които преди 40 години дават старт на развитие на ново общество в социално и икономическо отношение”, каза Дончева.

По думите й не може да се говори за задушаване на частния бизнес, “защото китайският прогрес продължава да се приема за чудо с изключителна подкрепа на държавата към частния сектор, а също така и регионален принцип на подкрепа на различни бизнеси“.

„Реформите в Китай изграждат социализъм. От една страна – силна партия, и от друга – силна икономика. Така тези две линии се следват вече 40 г. Китай се отваря както за инвестиции навън, така и да приема инвестиции. Има много предимства и незаети ниши. Финансовият сектор може да бъде много добре развит, застраховане и секторът на услугите“, уточни Десислава Дончева.

Това, което тепърва предстои да се развива в Китай и е отворено за външните инвеститори, един финансов сектор би могъл да бъде много добре развит, секторът на услугите, например застраховане.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!