fbpx

Кирил Петков разкри кой е дал парите за търсенето на Боян Петров и сравни Шиша Пангма с Марс – една грешка и загиваш

Един от хората, които бяха в основата на издирвателната операция на Боян Петров – Кирил Петков, разкри в ефира на БТВ още подробности около търсенето и показа за първи път кадри от хеликоптерите.

„Моят баща е бил учител на Боян в четвърти клас. Дори той е първият човек, който го закарва в планината. Дойде при мен и ми каза, че тръгва за Китай да помага на терен за спасяването. Направиго без да говори, без да пише по фейсбук. Каза ми, че е изтеглил 30 000 золара и стяга багажа. Боян е и мой приятел и аз също веднага се съгласих да тръгна с баща ми. Той над 30 години е участвал в спасителни мисии – в Амазонка, Северна Канада и къде ли още не.

Изумен съм колко много ни помогнаха всички институции. Посолството и китайската администрация работиха до 2 ч. през нощта. Министър Катя Захариева и Румяна Бъчварова бяха постоянно на телефона“, каза Петков.

Той разкри, че пилотите на хеликоптерите са проявили изключителен характер. „Разрешението беше да летят до 6700 м, но те се съгласиха и се качиха над третия лагер от първия опит. Понататък се качиха на 8100 метра, ние прелетяхме покрай върха.

Усещането горе е, че има липса на кислород, започва да ти се приспива. Там е територия като Марс, една грешка и можеш да загинеш. Браво на китайците, качиха се на 10 метра от върха. Горе изглежда като градинка, а това са цепнатини, които са 20 метра дълбоки, паднеш ли там, никой не може да те намери“, обясни още той.

Петков разкри, че всички са много недоволни, че не успяха да намерят Боян Петров. „Заради Боян и неговата легенда командирът на Китай каза – знаете, че от днес нататък няма граници между Китай и Непал, когато става дума за спасителни операции. Баща ми показа какво означава приятел. Тръгваш без да знаеш какво те чака. Алпинистът, който водеше групата – ходеше по снега все едно ходи в парка. Показахме, че българската администрация може да е крайно ефективна, както и китайската и непалската“, обясни той.

Петков засегна и финансовата част: „Китайците направиха всичко като подарък към нас. Непалците поискаха 200 000 долара, които договорихме на 50 000 ако летят и още 150 000 долара ако го намерят. Така те имаха стимул. Искавм да кажа, че държавата една стотинка не е дала, всичко бе обезпечено от сметката, която приятелката му откри. Освен това 10 лични приятеля на Боян дариха суми лично за него. Над 65 000 долара струваше“.

„Условията горе бяха ужасни ръководехме в непрекънат баланс да направим всичко възможно за Боян, но да не рискуваме други животи.

За мен Боян е легенда, която показа че България и българите можем да постигаме невероятни успехи. Направихпме прецедент заради него. Този човек подкрепяше много каузи – искаше да направи предложение за Пирин, и за Корал, показа, че ако се обединим можем да постигаме резултати“, завърши Петков.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!