fbpx

Ким Чен Ун похарчил 4 млрд. долара за луксозни стоки от идването си на власт

Investor.bg

Най-много средства са били заделени за придобиването на компютри, автомобили и часовници

Преди време американски и южнокорейски медии съобщиха, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун вече се придвижва с луксозен Rolls-Royce въпреки международните санкции, които на практика замразиха търговията на страната му с останалата част от света.

Новият автомобил е привлякъл вниманието на експерти от консервативната Корейска партия на свободата, които решили да анализират наличните данни, главно китайска статистика, за да определят колко пари в луксозни стоки е вложил Ким Чен Ун в последните пет години, пише френският вестник Les Echos.

Според анализите на партията, която винаги е подкрепяла твърда линия към Пхенян, кланът на севернокорейския лидер е похарчил най-малко 4 млрд. долара между 2012 и 2017 г. за покупката на подобни стоки. Те често са били предназначени за тяхна лична употреба, но също и за „възнаграждение“ на приближените и апаратчиците.

Само през 2017 г. Ким Чен Ун е закупил луксозни стоки на стойност 641 млн. долара, или близо 18% от общия внос на страната от Китай. През 2016 г. луксозните придобивки на Ким са възлизали на 800 млн. долара.

Корейската партия на свободата подчертава в анализа си, че всичко това се случва в ущърб на севернокорейското население, защото с тези пари властите в Пхенян са можели да купят миналата година около 1,6 млн. тона ориз и така да облекчат ежедневието на населението, зависещо до голяма степен от хуманитарната помощ.

Подробностите около разходите показват, че кланът на Ким има подчертан интерес към високите технологии. Около 50% от 4-те милиона долара са били използвани за закупуването на електроника, включително оборудване за построения в Пхенян киносалон с капацитет от 1000 места, а също и за най-ново поколение компютри и телевизори.

Автомобилите също заемат видно място сред придобивките. 1,4 млрд. долара са били вложени в последните години за придобиването на бронирани модели Mercedes Classe S Pullman, както и на Rolls-Royce-а, който привлече вниманието на медиите. Подаряването на коли изглежда е обичайният начин, по който режимът „възнаграждава“ лоялните към него лица.

Третото голямо перо от разходите е свързано с алкохол.  Цели 147 млн. долара са били похарчени за коняк и уиски, смятани за любимите напитки на севернокорейския лидер.

Под прага от сто милиона долара попадат различни видове електроника. Кланът на Ким е вложил 52 млн. долара в оптика, най-вероятно предназначена за киносалона в Пхенян. Следват по-класически разходи за диктатура като парфюми и козметика (52,5 млн. долара), часовници (49 млн. долара), кожени изделия (48 млн. долара), кожени палта (47 млн. долара), луксозни килими (37,6 млн. долара), яхти (36 млн. долара), включително 60-метрова яхта на Ким Чен Ун.

Видно място заемат и придобивките на музикални инструменти, които са на обща стойност от 12 млн. долара. Не че в клана на Ким има музиканти или меломани – инструментите са били предназначени за женската музикална формация, например, която стана известна по време на Зимните олимпийски игри. Най-малко пари са били похарчени за бижута – едва 7,1 млн. долара.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!