fbpx

КЗП: Стартираме проект за установяване на двоен стандарт при храните в ЕС на експертно ниво

Въпросът за двойните стандарти при храните в Европейския съюз излиза от своя политически етап и навлиза в следващ – експертен.

Това коментира по време на представяне на ново проучване на пазара на храни и спиртни напитки и големите им дистрибутори в ЕС Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. На пресконференция днес КЗП, КЗК и БАБХ презентираха нов проект „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики, финансиран от Програмата на ЕС за потребителите /2014-2029 г./, информира novini.bg. Целта на този проект е именно чрез спазването на единната европейска методология изследването да послужи като модел за по-нататъшното правоприлагане на измененията в Директивата занелоялни търговски практики, която ще бъде факт от 1 януари 2020 г.. „Тогава, когато стане ясно, че законът е в сила и това е нелоялна търговска практика, правоприлагащите органи трябва да имат този алгоритъм“, коментира Димитър Маргаритов.

Този етап на проучване е основно експертен, защото е свързан с експертното набелязване на конкретните продукти и на пазарите, от които трябва да бъдат закупени, посочи още той. Проучването ще обхване общо седем продуктови групи стоки – спиртни напитки; макаронени изделия; млечни продукти сладкиши; зехтин; подправки; консерви. В групата на консервите влизат и детските храни. Конкретното пюре, което ще бъде подложено на съпоставка и анализ е на ХИП – с броколи, уточни представителят на КЗК Константин Райков. Критериите, по които са избрани новите продукти за анализ, са голямото им разпространение в търговската мрежа и предлагани със „същата опаковка и търговска марка“, независимо от разликите в езика, използван за предоставяне на информацията. За целта е предвиден снимков материал на избраните продукти.

Пробите ще бъдат закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария. Критерият за избор тук е различната степен на икономическо развитие, съседна страна /териториална близост на пазарите/ и държави със сходно управление и структура. Избрани са и две търговски вериги с пълно покритие в проучваните държави. Контролните органи ще вземат пробите при спазване на стриктни правила, а оценката за съответствие ще протече в няколко етапа. Работна група от специалисти на КЗП, БАБХ, Министерството на икономиката, потребителските организации и научни институти ще бъдат ангажирани в проекта. Тестването ще се извършва в акредитирани лаборатории по методология, разработена от Генерална дипекция „Съвместен изследователски център“ на ЕК в тясно сътрудничество с компетентните органи на страните-членки на ЕС, организации на потребителите и други заинтересовани по веригата.

Резултатите трябва да излязат до 31 януари 2020 год. и тестовете ще докажат дали съществуват различия в състава и сетивните свойства на харни от дадена марка и колко значителни са те, обясни Маргаритов. Крайната цел е всяка страна от ЕС да прилага еднакви мерки за взимане на тестове и проби на храните, така че производители и търговци да са наясно с тях и да не могат да ги оспорват, а доказателствата за двоен стандарт при харните да са категорични и съпоставими.

По думите на Димитър Маргаритов процесът ще бъде повече въпрос на законодателна техника, а не на сложен процес. Причината – има консенсус по темата, че двойният стандарт трябва да бъде преодолян и това трябва да стане по този начин – чрез Директивата, чрез законодателството, което от догодина ще влезе в сила, посочи той. От КЗП припомниха, че анализът през 2017 г. на двойния стандарт при храните, след взети проби от 30 продукта, показа при 19 от тях /63 на сто/ различия в качество, състав и сетивни свойства.

Статистиката показва, че потребителите в Западна Европа са около 400 млн. души, докато в Източна Европа те са около 100 милиона. „Заради големия икономически интерес битката с двойния стандарт е трудна, а съпротивата огромна. Разделението не е между гражданите, а между големите корпоративни интереси“, коментира Маргаритов.

Според директора на Дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните д-р Любомир Кулински, и трите проучвания на агенцията за стигнали до заключението, че проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Той припомни етапите на проучването, започнало през 2017 г. до последното,доказало категоричното наличие на двоен стандарт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Учител шокира Ники Кънчев в „Стани богат“ с признание за бабата на жена му

Кадри: БТВ Учител по история и философия в столично училище се устреми към стоте бона в „Стани богат“. След като седна в стола на богаството, Найден Върбанов не се поколеба да разкрие защо е решил да опита късмета си. „През лятото с бабата на съпругата ми гледахме предаването, и тя …

Блиц Новини
Алек Младенов: Не ме интересуват мненията на хората

Кадри БТВ От както стана ясно решението на Алек Младенов да не избере нито една от двете дами го разкостиха откъде ли не. От социалните мрежи го заливат коментари, както и гости, поканени в телевизията да му искат обяснение. Какво направи бе брат? Изглеждаше, че направи всичко това заради майка …

Блиц Новини
Ергенът Алек Младенов: Съвестта ми е чиста

Кадри БТВ Голяма изненада поднесе Алек Младенов с решението си да не избере нито една от двете претендентки за сърцето му. Зрителите са шокирани, но най-вече дамите, които най-малко са очаквали този развой на събитията. Алек се сбогува с двете дами с емоционално видео, в което поотделно благодари и на …

error: Content is protected !!