fbpx

Кафяв или бял ориз? Ето кой всъщност е по-полезният

zdrave.to

Напоследък малцина са разграничили тези понятия. Ядат както кафяв, така и бял ориз. Никой не се оплаква и не вижда съществена разлика. Днес ще организираме т.нар. Спаринг между двете култури и ще открием основните различия.

Оризът е същия въглехидрат като тестени изделия. Някои хора го намират за полезен. Други категорично отказват да използват зърнени култури. Кой е прав? Има толкова много противоречива информация, че дори един професор може да се обърка. Е, да разберем заедно.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е цялото зърно. Той не се поддава на такава задълбочена обработка, за разлика от белия му брат, който преминава през няколко етапа на полиране и почистване. Цялото зърно от кафяв ориз се състои от трите части: трици (с високо съдържание на фибри), ембриони (които съдържат здрави мазнини) и ендосперм (който е въглехидрат). Хубаво е да се знае, че пълнозърнестите храни значително намаляват нивата на холестерола в кръвта, регулират нивата на захарта и създават усещане за ситост и пълнота на стомаха. Освен това, кафявият ориз значително подобрява чревната подвижност, която от своя страна нормализира изпражненията. В много отношения това е предимството на влакното, което се намира в големи количества в пълнозърнестите храни. Диетолозите също така отбелязват, че кафявият ориз намалява риска от развитие на диабет тип 2.

А белият ориз?

Една балансирана диетична програма почти единодушно заявява, че трябва да получавате около 50% от здравословните въглехидрати от пълнозърнестите храни дневно. Това означава, че ключовото място е освободено главно за белия ориз. Този продукт е особено полезен за спортисти, за които въглехидратите са от жизненоважно значение. Когато се нуждаете от енергия (преди или след тренировка), белият ориз е правилното решение. Тъй като мазнините и влакната в преработените зърнени култури вече са отстранени, останалите въглехидрати се абсорбират по-добре. Това означава само, че енергията се освобождава по-бързо и стомаха няма да има проблеми с храносмилането. Освен това, белият ориз помага за възстановяване на запасите от гликоген в мускулите, което е много важно след изтощителни тренировки. Друго предимство на яденето на бял ориз е консумирането на повече калории. / zdrave.to

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Alla Pugacheva is now Israeli

Frame Telegram Israel’s ambassador to Russia, Simon Halperin, said that Alla Pugacheva had successfully integrated into the country. In an interview with TASS, she also added that she considers the most successful singer in the USSR and Russia to be an Israeli citizen, as well as other emigrants from Russia. …

Блиц Новини
Гала ще става баба, Мари очаква първа рожба

Снимки социални мрежи Дъщерята на Гала – Мари, е в очакване на първото си дете. Бъдещата майка сподели щастливото събитие в социалните мрежи. „Можем да се обзаложим, че коремът ми не е от козунаци”, написа Мари, дни след Великден. „Това е най-хубавата новина, която съм чувала от времето, в което …

Блиц Новини
Кой да знае? отново стартира

Кадри БТВ Следващата седмица приключват всички риалити формати, които гледахме всяка вечер вече три месеца. Ще научим кои са победители в Хелс китчън, дамата на сърцето на Алек в „Ергенът“ и най-добрият имитатор от „Като две капки вода“. Затова и от БТВ съобщиха, че връщат на екран едно забавно предаване, …

error: Content is protected !!