Дори да не сте привърженици на приготвянето на зимнина, понякога изобилието от плодове и зеленчуци на пазара ви вдъхновява да направите няколко буркана, за да съхраните за студените дни вкуса на лятото и есента, пише Монитор.
Правила
Важно е бурканите за зимнината да бъдат идеално чисти, като след измиване се оставят да се отцедят и изсъхнат сами! Желателно е, а в някои случаи и задължително, капачките за зимнината да бъдат предварително стерилизирани.
След като приключите с консервирането на плодовете и зеленчуците, залепете етикет с годината на производство – в такива условия зимнината се съхранява до 2-3 години. Ако след изстиване на бурканите забележете, че капачките на някои от тях се е надигнала, значи бурканът не е добре затворен и консервирането е било неуспешно.
Съхранявайте зимнината на сухо, тъмно и прохладно място.
Варене
Нека изброим онези зеленчуци, които са идеални за консервиране чрез варене: карфиол, боб, моркови, зеле, аспержи, пипер, бамя, домати, царевица, цвекло, маринован лук, кисели краставички.
Някои от тези зеленчуци са страхотни за директна консервация чрез варене и запечатване в буркани, при други пък бланширането с вряла вода, преди варене, би било чудесен вариант, преди да бъдат затворени.
Замразяване
Замразяването на голяма част от реколтата и поставянето и във фризер за консумация през студените месеци е отличен избор.
Ето и някои от най-подходящите зеленчуци за консервиране във фризера: броколи, спанак, грах, тиквички, брюкселско зеле, патладжан, гъби, печени чушки, моркови, зелен боб (предварително бланширан в гореща вода).
Бърза туршия
Необходими продукти: карфиол – 2 кг, зел е- 4 кг, зелени домати – 2 кг, моркови- 3 кг, чушк и- камби 2 кг, дафинов лист- 8 бр., черен пипер – 1 пакетче, винен оцет – 700 гр., захар- 1 ч. ч., олио- 1 ч. ч., сол- 1 ч. ч.
Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчука и го поръсваме със солта, олиото и захарта. Пускаме подправките. Оставяме сместа да почива 1 нощ и я пълним плътно в буркани. Затваряме туршиите и варим 15 минути.
Гръцка туршия
Продукти: 2 кг корнишони, 1 кг червени чушки, 2 кг моркови, 1 кг кромид, 2 връзки магданоз, 1/2 кг люти чушки, 1 кг маслини, 2 глави чесън
За маринатата: 1 л оцет,1 ч. ч. Олио, 300-400 г захар, 3 с. л. сол
15 аспирина
Приготвяне:
Корнишоните, чушките, морковите, кромидът и магданозът се измиват, почистват и нарязват. Лютите чушки се опукват (изпичат). Зеленчуците се смесват и поставят в буркани. Отгоре се добавят маслини, нарязан магданоз и скилидки чесън. Накрая туршията се залива с приготвената от изброените продукти марината.
КЕТЧУП “ДИМА”
Продукти: 10 кг домати, 800 г захар, 10 г черен пипер, 5 г кимион, 5 г зелена чубрица (1 чаена лъжица), 10 г хардал (синап) около 2 чаени лъжици, 5 г бахар (1/2 пакетче), 5 г канела (1 чаена лъжица), 300 г оцет, 120 г сол
Приготвяне: Доматите се смилат на машинка, която ги чисти от семките и се изваряват с всичките подправки, които са добре счукани или смлени. Накрая се слагат оцетът и солта. В подсушени и топли буркани с винт се изсипва топлата смес. Затварят се здраво и се обръщат, докато изстинат. От тази доза излизат 6 буркана (от по 720 г) или 22-24 бурканчета от детски храни! Не се стерилизират.