fbpx

Каравеловата печатница в Букурещ тъне в разруха

Каравеловата печатница – светинята на българското освободително движение в Букурещ, е на път да падне. След промените през 1989 година и последвалата реституция сградата тъне в разруха. Това показа в свой репортаж Нова телевизия. С болка в сърцето до Солаковият хан, ни завежда Лука Велчов, председател на българската общност в Букурещ. 86-годишният банатски българин ни разказва защо се е стигнало до тук.

„Собственикът Кристи Солаков също е българин, който е член на нашето дружество. Той обаче вече се предава и не може да се грижи за сградата”, разказа Лука Велчов.

Солаков чакал някой да я купи. Вече 16 години, откакто я е придобил. Неумолимият ход на времето,обаче е довел Солаковият хан до разрушение.

Каравелов и революционният комитет са ползвали две стаи, където са издавани вестниците „Свобода“ и „Независимост“. Тук, като печатар е работил и Христо Ботев. Когато разбира за неговия поетичен и публицистичен талант, Каравелов го привлича за съредактор. Днес, само една прашна плоча, все още напомнят за историята на сградата. Ликът на Каравелов обаче го няма.

„Барелефът беше измъкнат и продаден. Барелефът на Раковски също бе откраднат на два пъти”, разказа Велчов.

 

Лука Велчов е жива енциклопедия за живота на възрожденците ни в Румъния и за местата, където те са живели и са подготвяли Освобождението на България. 86-годишният професор никога не е живял в България, но говори перфектен български език. Централата на българите в Румъния е превърната от него в остров на родната ни история. За това кътче знаят почти всички, които идват на екскурзия в Букурещ.

Въпреки че България губи частица от историята в центъра на Букурещ, остава зареждащият оптимизъм на българите в Румъния, които пазят най-важното – самосъзнанието си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Въпрос за Нотр Дам отказа играч на покер от 10 000 в „Стани богат“

кадри bTV Късмет с въпросите, стабилна обща култура и надеждни жокери – това е формулата, която може да донесе успех в „Стани богат”. Икономистът и професионален покер играч Стойчо Кроснаров изглежда имаше всички тези елементи, но литературен въпрос го спря на въпрос за 10 хил. лева. Загадката, която той не …

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

error: Content is protected !!