fbpx

„Капитал“: Ердоган – най-добрият приятел на България

Източник: „Капитал“

Тази седмица ще стане нещо, което никога досега не се е случвало. Турция, съсед на България и съюзник в НАТО, можe да бъде поставена под два вида санкции – едни от Европейския съюз и едни от САЩ.

Причината за първите са сондажите за нефт и газ покрай окупираната част на Кипър, а за вторите – покупката на ракетни комплекси С-400 от Русия. С две думи, Ердоган успя по впечатляващ начин да измине пълен кръг от някогашната политика на „нула проблеми със съседите“ до настоящата ситуация.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми. Това все още не е факт и Доналд Тръмп може и да откаже да бутне турската икономика надолу по склона. Но рискът е сериозен.

Първият и най-видим ефект ще бъде именно икономически. Турската лира и държавните облигации продължават да падат, а действията на Ердоган, който уволни лично гуверньора на централната банка, само задълбочават недоверието. Това естествено е вредно за България, за която съседната държава е вторият по големина търговски партньор извън ЕС.

Вторият ефект обаче ще бъде по-дълготраен и по-важен. Санкции върху съюзник са нещо, което ще отвори все по-голяма и трудна за затваряне пропаст, на чийто ръб ще се окаже България.

Подобно развитие може да побутне още турски компании да инвестират тук, като такава вълна вече имаше веднъж след опита за преврат. Но то ще постави под въпрос и големи проекти. Например „Турски поток“ би могъл внезапно да последва съдбата на „Южен поток“ и да замръзне във времето.

Ще е интересно да се види дали новото напрежение в съседната държава няма да доведе до преосмисляне и на решението на Volkswagen за инвестиции там. Първо, защото икономическата неяснота и американските санкции често карат големите компании да са предпазливи и второ, защото е лицемерно да се порицава Ердоган от политическата сцена, а да се приемат стотици милиони евро от него на бизнес-сцената. Може да се окаже, че Ердоган е наистина най-добрият приятел на Борисов, макар и не точно по собствена воля.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!