fbpx

Каньонът Янгикала – чудноватата огнена крепост край Каспийско море (снимки)

Най-впечатляващ е пейзажът във вечерните часове

Каньонът Янгикала – удивителен със своята природна красота, е разположен в северозападната част на Туркменистан. Името Янгикала се превежда като „огнена крепост“.

Наистина този живописен каньон е обграден с вертикални стени, оцветени в пурпурно червен, жълт, бял и огнено-ръждив цвят. Най-впечатляващ е пейзажът във вечерните часове, когато залязващото слънце залива всичко наоколо с нежни топли багри, пише pochivka.blitz.bg.

Много отдавна каньонът Янгикала е бил част от дъното на залива Кара Богаз Гол. След това морската вода се отдръпнала и на повърхността се появили подобни на планинско плато хълмове и склонове. Постоянните ветрове и дъждове са изронили техните страни и са образували дълбоки падини и улеи. На някои места в резултат на естествената ерозия са се образували причудливи земни замъци и кули. Днес пътешествието по древните каньони напомня разходка в огромен парк със скулптури, които са построени от добре пресована почва.

 

Пътешествията в каньона Янгикала са много популярни сред любителите фотографи и почитателите на сафаритата с джип. Дъното на каньона на много места е равно, затова там даже се организират състезания с АТВ. Тези места са подходящи и за разполагане на палатки. Освен това туристите могат да пренощуват в молитвения център, който се намира в гробницата, където е погребан Газли Ата. Тук са съхранени погребения от 9-10 век.

Повечето пътешественици искат да прекарат определено време и в красивия каньон Кемал Ата. Там има извор, където водят на водопой стада от овце и камили. В каньона можат да се види неголям кладенец с дълбочина 3-4 метра с много солена вода и огромни закръглени каменни образувания, приличащи на гигантски динозавърски яйца. Забележителното е, че на много места те са вградени в самия склон.

 

 

Кара Богаз Гол е залив-лагуна на Каспийско море в западната част на Туркменистан. Съединен е с Каспийско море чрез едноименен плитък проток с ширина до 200 м. Поради силното изпарение, площта на водата значително се изменя според сезона. Солеността на Кара Богаз Гол е съвсем различен тип от тази в Каспийско море и е достигала до 310 ‰ в началото на 1980-те години. Кара Богаз Гол дължи солеността си основно благодарение на високото съдържание на глауберова сол.

Кара Богаз Гол на тюркски означава „черно гърло“. Наподобяващият уста залив непрестанно „смуче“ от морските води. Заливът е всявал суеверен страх у номадите и моряците. В представата на хората е бил залив на смъртта и отровната вода.

Оловно-сивият залив е наричан още „море на бялото злато“, тъй като през зимата на бреговете му се кристализира мирабилит. Също така е едно от най-големите находища на този минерал.

 

Каньонът Янгикала е разположен на територията на Балканската област в Туркменистан, на 160 км на изток от град Туркменбаши и на 165 км на север от Балканабада. От тези градове до „огнените крепости“ туристите могат да стигнат като си наемат транспорт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!