fbpx

Кандилакия – крайпътните светилища на Гърция

profit.bg

Крайпътните светилища, издигнати в памет на онези, загубили живота си в пътнотранспортни произшествия, са често срещана гледка в цяла Гърция. Наричат се кандилакия.

Те се намират в непосредствена близост до магистрали и пътища. Обикновено представляват малки метални или бетонни кутии, издигнати от земята на крака или колони. Някои от тях са декорирани в стила на миниатюрни църкви.

На практика всички те имат малки стъклени врати, зад които гори лампа. Във вътрешността са скътани икони, снимки на починалия, изкуствени цветя и бутилка допълнително гориво за лампата.

Гърция има шестата най-висока автомобилна смъртност в Европейския съюз – с повече от 800 смъртни случая през 2016 г., както и най-високата смъртност в Европейския съюз при пътнотранспортни произшествие с участието на едно превозно средство.

Този тип катастрофи са отговорни за повече от 40% от смъртните случаи на пътя в Гърция. Преди десет години тези цифри са два пъти по-мрачни.

За тази зловеща статистика отчасти е виновна географията на страната – заради множеството планински местности пътищата са изградени на стръмен терен. Често те са с опасни завои, надвесени над пропасти без предпазни мантинели. Освен това, гръцките шофьори се славят като лоши и недисциплинирани.

Проучване, проведено от френската фондация Autoroutes, установява, че почти половината от тях не слагат предпазни колани, а плашещо голям брой – един на всеки четирима, сяда пиян зад волана.

71% признават, че обиждат и крещят по другите участници в движението, докато 52% посочват, че се движат твърде близо до превозните средства пред тях.

Крайпътните светилища в Гърция са два вида – едните са за спасение на душите на починалите в катастрофи, а другите са за закрила в случай на инцидент, както и място за молитва и почивка. Мното от тях, и особено разположените в близост до населени места, се поддържат от жителите.

На по-модерните са монтирани електрически светлини, батерии и слънчеви панели, посочва Amusing Planet.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

Блиц Новини
Животът на Роси след „Бригада нов дом“

Кадро БТВ Доста коментари се изсипаха по майката с три деца, герой в последния епизод на „Бригада нов дом“. Намериха се хора, които да я критикуват за състоянието на дома й, но масово зрителите бяха възхитени от силата и борбеността на Росица. Това рамо, което жената получи с ремонта на …

USA news
A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days

A raw foodist from Russia fed his baby sunshine and it was gone in a matter of days 44-year-old Maxim Lutii, an influencer and blogger, admitted to the court in Sochi, Russia, that he is guilty of the death of his one-month-old son Cosmos. Maximus Lutius wanted to raise his …

error: Content is protected !!