fbpx

Кандидатстването за безплатна подмяна на печките на въглища е до 15 юни

Срокът за кандидатстване за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е до 15 юни. До тази дата всяко домакинство може да подаде заявление до районното кметство, че иска да му се смени безплатно старата печка с един от четирите варианта: централно топлоснабдяване или централно отопление на газ, където са възможни, както и с отопление на електричество (климатик) или отоплително устройство на пелети, съобщава Дневник.

В момента в София 55 хиляди домакинства се топлят с въглища или дърва, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Сегашната кампания за подмяна на печките е финансирана по оперативна програма „Околна среда“ и може да помогне на 15 хил. домакинства. „Искането е доброволно и затова трябва разяснителна дейност сред гражданите, за да са убедени в ползата от подмяната на вида гориво“, призова Фандъкова.

35% от замърсяването на въздуха в София идва от печките на въглища и дърва. При изгарянето им се отделя пепел и сяра във въздуха, от които най-потърпевши са членовете на домакинството, подчертават от общината.

Заявленията, подадени до 15 юни, ще дадат информация за интересите на домакинствата към предложените варианти за по-безопасно гориво за отопление. Получените данни ще покажат къде може да се развие ефективно топлопреносната или газопреносната мрежа в столицата. В останалите случаи ще се предоставят безплатно устройства на пелети или климатици.

Програмата за безплатна подмяна на старите печки ще действа до 2023 г. В нея като възможност за пречистване на въздуха на София отпадна безплатният монтаж на филтри на комините. Този вариант се смяташе за най-подходящ в ромските гета, тъй като другите предлагани възможности там са трудно приложими. По експертни оценки положителният ефект за въздуха от тези филтри не бил доказан.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Полицай не послуша дъщеря си в „Стани богат“ и спечели много пари

Кадри: бТВ Никола Христов, който 28 години е бил инструктор по стрелба в МВР, показа самообладание, качества и знания в „Стани богат“ тази вечер. При един от въпросите обаче той бе сериозно разколебан, но в крайна сметка взе вярното решение и си тръгна с чек за 10 000 лева от …

Блиц Новини
Графа: Работохолик съм, но вече се пазя

Кадри Нова ТВ Вече доста години Влади Ампов – Графа е на върха със своето творчество и не само. Благодарение на него много млади таланти откриха попрището си в музиката. Неговият път както феновете му знаят започва от ранна детска възраст и както сподели издържа се сам от тийнейджърските си …

Блиц Новини
Ники Кънчев открива сезона на „Кой да знае?“

Кадри БТВ Тази вечер е старта на забавното куизно шоу „Кой да знае?“. С появата си в ефир бързо придоби популярност сред зрителите и сега се очаква с нетърпение. Гостите тази вечер са освен най-известната майка на мамино синче №1 – Катето Евро и господин „Стани богат“ Ники Кънчев. Двамата …

error: Content is protected !!