fbpx

Канадци откриха невиждана досега гигантска пещера

Тази седмица медиите в Канада съобщиха, че местното Министерство на природните ресурси е открило една наистина голяма пещера. Само отворът й е 100 на 60 метра. Най-впечатляващото в случая е, че въпреки гигантския си размер, това е първият път, в който е забелязвана.

Пещерата е открита по време на рутинно преброяване на северните елени. Екипът се е натъкнал на необикновената находка по време на полет с хеликоптер над парка „Грей Провиншъл“, Британска Колумбия.

„Не може да има пещера там, невъзможно е. Това бе първоначалната ми реакция – коментира геологът Катрин Хиксън, която е участвала в експедицията през септември. – На този етап пещерняците твърдят, че това определено е една от най-големите в Канада.“

„Когато застанеш на ръба и погледнеш надолу, виждаш почти на 183 метра. Подобни гледки в канадските пещери са просто невъзможни“, разказва спелеологът Джон Полък пред Canadian Geographic, който също е участвал в експедицията.

Най-изненадващото в случая е, че пещерата е останала незабелязана толкова дълго време. Изследователите не могат да открият каквито и да било документирани сведения, свързани с нея. Те дори помолиха всеки, който има някакво знание за нея, да се свърже с тях.

Хиксън подозира, че една от причините да не е открита толкова дълго е, че този район доскоро е бил покрит със сняг (специални благодарности на глобалното затопляне). Освен това разположението му не е особено практично и наоколо рядко има хора.

Засега в пещерата се е спуснал само един човек, при това веднъж – Лий Холис. Той е достигнал до 80 м дълбочина, но не е могъл да продължи заради наличието на водопад, който изпомпва от 5 до 15 кубични метра вода всяка секунда. Експертите смятат, че този водопад води до подземна река на 500 метра дълбочина и се простира на 2,1 км от устата на пещерата.

Източник: IFLScience / Canadian Geographic

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!