fbpx

Как шофьорът само с лявото огледало да определи с точност до сантиметър разстоянието до бордюра при паркиране

Лявото огледало на колата е основен инструмент, който помага на водача да координира действията си на пътя, както и на паркинга.

То е изключително необходим помощник, способен да предостави информация за разстоянието от предната броня до бордюра, съседния автомобил или друг предмет, който може да попречи на изпълнението на маневра, пише auto.blitz.bg.

Особено трудно свикват с размерите на превозното средство начинаещите зад волана. Процесът на паркиране за начинаещи водачи отнема, като правило, повече време, отколкото при опитните шофьори.

Повечето проблеми произтичат от банално неразбиране на същността на проблема. Да усетите размерите на колата си е много важно, особено по отношение на безопасността на движението.

Експертите открояват два вида габарити. Първият са статистичните габарити, основните параметри на колата и нейните размери. Втората са динамичните габарити, разстоянието от ръба на корпуса до препятствието по посоката на движение.

Всъщност, въпросът е да се развие интуитивно умение за определяне на приблизителното разстояние до препятствие. За постигането на тази цел ще помогнат на огледалата за обратно виждане, както и много практика.

Това умение, някои шофьори се наричат още „шесто чувство“. Той се появява само по себе си с придобиването на опит в шофирането. Основите на това умение се поставят още по време на шофьорските курсове.

За да се приближите до бордюра възможно на най-близко безопасно разстояние, трябва да се съсредоточите върху лявото огледало за обратно виждане. Колата трябва да бъде спряна в момента, когато долният ръб на огледалото стане равен на долния край на границата, както е показано на снимката.

Ако направите това разстоянието между бордюра и колата ще бъде 20 сантиметра. Това разстояние е достатъчно за безопасно паркиране.

Между другото, това правило работи и когато трябва да се приближите до стена на преден ход.  Подравнете долния ръб на бордюра и ще ви останат в запас около 20 сантиметра. Така автомобилът няма да получи щети и няма да пречи на никого на паркинга.

то затова едно време на москвичите поставяха само ляво огледало! 🙂 и за всеки случай, яка броня. 🙂

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира нва БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

error: Content is protected !!