fbpx

Как стотици улични котки спасиха тайванско селище

Снимка: instagram

От мига, в който пристигнете в тайванското село Хутонг, веднага ще разберете кои са истинските звезди в това населено място.

Ще се натъкнете на мост във формата на котка, храна за домашни любимци по тротоарите, улични знаци с котешки мотиви, кафенета, посветени на пухкавите животинки, тъй като в това село котките са буквално навсякъде, обикалящи свободно по улици и обществени пространства, предава CNN, цитиран от profit.bg.

Възход и падение на Хутонг

В началото на миналия век Хутонг има славата на едно от най-напредналите места на острова, развивайки минна промишленост. Населеното място е проспериращ град с около 6 хил. души население, докато през 1990-те години мината не излиза извън експлоатация.

След като младите хора напуснали в търсене на по-добри възможности за себе си, Хутонг се превърнало в заспало село с едва 100 жители.

През 2010 г. обаче съдбата се усмихнала на малкото населено място, след като блогър и фотограф, любител на котките, започнал да публикува материали и снимки за селото, което се радвало на огромна популация на улични котки.

Така Хутонг се сдобило с нова слава, превръщайки се в мека на тези, които харесват котките, осигурявайки нов генератор на приходи за местните жители.

Грижа за стотиците котки, които носят всевъзможни прякори, са поели местните жители, както и армия от доброволци.

В допълнение към множеството магазинчета и кафенета, посветени на пухкавите животни, местните власти са положили усилия да покажат и фрагменти от дългата история на населеното място.

Построен е награждаван пешеходен мост, посветен на котките, по улиците са вградени метални плочки, изобразяващи котешки лапи, а образователен и информационен център за котки отваря врати през 2014 г.

Всичко това се случва на фона на фасади, покрити с всевъзможни котешки мотиви.

През 2010 г. пък отваря и музей, който показва бившата миноьрска слава на селото, а през 2012 г. стартира фестивал с фенери, посветен на … котките.

Цялата тази котешка феерея изглежда се отплаща добре, тъй като селото е посещавано от 1 млн. туристи всяка година.

Това, че Хутонг е в светлината на прожекторите обаче върви ръка за ръка и с някои негативни ефекти.

Според информация на местни медии, селото е станало магнит за тези, които искат да изоставят нежеланите си домашни любимци.

От New Taipei City Government Animal Protection и Health Inspection Office посочват в проучване, че селото е дом на 286 котки, което е с 50 броя повече спрямо преди две години.

С постоянното галене и хранене на котките от страна на туристите се надигат и притеснения за сравословното състояние на пухкавите жители. Поради това властите, съвместно с доброволци, работят за ваксинирането и осгуряването на постоянни медицински грижи на котките.

Табели напомнят на туристите да бъдат внимателни, като същевременно призовават собствениците на котки да бъдат отговорни.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!