fbpx

Как се променят правилата за българските студенти в Англия

15% от завършващите тази година ученици ще изберат чужбина, въпреки неясното икономическо бъдеще в световен мащаб. Това показва прогнозата на проекта „Световно образование“. Независимо от неяснотите около Brexit, и през 2019 година, Великобритания държи първенството за най-предпочитана страна от бъдещите ни студенти. Всяка година в университетите там отиват близо 2 000 български деца, предава Нова.

Представители на над 30 висши училища от Обединеното кралство пристигнаха у нас, за да се запознаят с бъдещите си студенти. Мирослав Маринов идва от Козлодуй, за да си избере университет. Зрелостникът е категоричен, че не иска диплома от родината си.

„В чужбина има по-добра реализация. Точно в тази сфера, към която съм се ориентирал – автомобилно инженерство, там се предлага по-добро качество на обучението”, коментира Маринов.

Родителите на Мирослав подкрепят решението му да напусне България. „Това е детската му мечта – да завърши автомобилно инженерство. Бих искал да се завърне наистина, но за това, което е свързано с неговото спокойствие в живота, той сам ще реши”, казва баща на Мирослав.

Консултантските фирми за обучение в чужбина регистрират ръст от 30% на ранните кандидатури за британските университети. Обясняват го със страха от евентуален Brexit без сделка. Ако това се случи до края на октомври, студентите ни трябва да направят регистрация за временна уседналост до юли 2021 година. Година, която все още крие много въпросителни пред образованието във Великобритания, казват експертите.
„Биха могли да вдигнат таксата за обучение и съответно, ако ние не сме разглеждани като член на ЕС, а сме на равно с другите международни студенти, таксите ще са малко по-високи за тях”, коментира Николай Христанов – проект „Световно образование“.

В момента тарифата за студентите от Европа е еднаква с тази на британските студенти, като на година следването им излиза до 9 000 паунда. Ако обаче европейските студенти започнат да бъдат таксувани като студенти от трети страни, сумите ще скочат от 10 до 38 000 паунда годишно. Ще се наложи и кандидатстване за виза. „И може би евентуално след като завършат висшето си образование ще има някакъв период, който е ограничен и в който могат да останат, за да си търсят работа и да работят, след което вече ще се наложи да се върнат”, казва още Христанов.

„2021 година крие много въпросителни и за самите университетите”, казва Пери Джеймс. Представител е на висшето училище в Есекс. Уверява обаче, че всички студенти, които започват обучението си през септември догодина са с осигурено финансирането за целия период на обучението. „Така че учениците, които сега са 12-ти клас ще могат да се възползват от същите такси, както са били досега и да получат студентския си заем без проблем”, посочва Джеймс.

Обединението от университети във Великобритания, уверява ни Пери, прави всичко възможно, за да убеди правителството колко са ценни студентите от чужбина. А някои висши училища дори променят програмите си от традиционната три на двегодишна образователна степен, която осигурява същото ниво на знания. „Наистина на този етап нямаме много информация, но университетите искат да имат много международни студенти, така че се надяваме развоят на събитията да не попречи на това”, казва още Джеймс.

Сред най-предпочитаните специалности от нашите студенти и тази година остават мениджмънт, право и компютърни науки.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!