fbpx

Как приемането на еврото ще се отрази на кредитите?

Цената на кредита няма да падне от влизането ни в еврозоната, въпреки че дългосрочната перспектива е такава. Не се знае, когато след 3-4 години се очаква да използваме еврото, каква ще е пазарната ситуация, смята кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от monitor.bg.

По думите му така или иначе ЕЦБ очаква в началото на следващата година лихвите да тръгнат леко нагоре в цялата еврозона, а нашите лихви почти доближиха средноевропейските и са малко по-скъпи от тези в еврозоната.

По думите му плюсът от влизането е, че ако там има ниски лихви, то и при нас ще има и още повече ще доближим средноевропейските, но да очакваме, че веднага с присъединяването ще имаме по-ниски лихви, това е неправилно.

Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена, това предполага и добри лихви. „В момента лихвите по кредитите у нас се определят само от цената на привлечените депозити, тъй като има изключително голяма депозитна маса, а банките нямат нужда от външно финансиране, да търсят и да купуват ресурс от междубанковите пазари. Те вече го имат и все още не могат да го раздадат като кредити. Затова няма директна връзка, че ще имаме по-ниски кредити“, обяснява Тошев.

Не така мисли икономистът Румен Гълъбинов. Според него можем да очакваме лихвите да се доближат до средните в еврозоната но сега нашите са по-високи. „В момента сме с единия крак в еврозоната, защото имаме фиксиран курс, сравнително ниска инфлация и като цяло съотношението на държавния дълг към БВП е добро. Но все още имаме по-високи лихви и самото ни влизане в „чакалнята“ може да е предпоставка за приближаване на лихвите ни към тези в еврозоната.

Другите предимства са, че ще имаме единна валута с други страни, а това ще улесни търговските взаимоотношения с компаниите, ще има по-голяма сигурност и гаранция заради влизането ни в голямото семейство. Накратко ще има повече сигурност за спестяванията и за бизнеса.

Бум в търсенето на кредити също не се предвижда защото самото преминаване не генерира някаква промяна. „Това, че утре ще се събудиш и заплатата ти ще е в евро, няма да те накара да изтеглиш кредит, защото тя реално ще е на същата стойност“, коментира консултантът и допълва, че всичко зависи от плановете на едно домакинство. А със сигурност няма да има такъв бум на търсене на кредити у нас.

Ръста на кредитиране в Гърция след уравновесяването на валутата Тошев обяснява с пазарните условия в страната и не е продиктуван от промяната.

Истината е , че ако приемем еврото ще ни се и** м*мата ! Всичко друго е лъжа !

Само с референдум ЗА или ПРОТИВ евро – НИЕ ще решим ! Иначе тотално ще ни загробят да знаете ! Това е истината !

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!