fbpx

Как лесно да проверим качеството на храната

Колкото и да се опитваме да се храним здравословно, най-важно е качеството на продуктите, които слагаме на масата. От грамотния избор на храни зависи не само вкуса на ястията, но и здравето. Но понякога е наистина трудно да определим дали и до колко съответният продукт е пресен. За целта ви предлагаме няколко лесни трика, които ще ви помогнат, докато пазарувате, пише www.mila.bg.

Рибата не бива да мирише на море

Може да ви прозвучи парадоксално, но прясната риба не бива да ви блъска в носа със силна морска миризма – по-скоро би следвало да доловите леко и приятно ухание на йод. Всеизвестно е правилото за очите – при прясната риба те са бистри, прозрачни и блестящи. А кожата е лъскава и еластична. Особено важно е да не купувате многократно замразявана и размразявана риба – в случая по-добре вземете шоково замразена, така ще сте сигурни в качеството. Ще познаете качествената замразена риба по тънкия скреж повърхността – рибите не бива да са залепнали една за друга в леден блок.

Месо без вдлъбнатини

Когато избирате прясно месо, не разчитайте само на свежия външен вид. Натиснете леко парчето с пръст – ако е качествено и прясно, образувалата се вдлъбнатина бързо ще се възстанови. Ако купувате месо във вакуумирана опаковка, в нея не бива да има кръв, слуз и друга течност, а самото парче трябва е равно и еластично. Необичайно розовият цвят на месото обикновено е знак, че животното е било инжектирано с вещества, които стимулират растежа. Прясното месо изглежда плътно, с леко влажна повърхност, а некачественото е мокро и лепкаво, отделящо мътен сок.

Пуснете яйцата да поплуват

В магазина е лесно да погледнем датата на яйцата (ако може да й се има доверие). Но понякога се случва вкъщи да извадим яйцата от опаковката, да ги приберем в хладилника и след няколко дни да се чудим дали все още са годни за употреба. Проверката е лесна. Напълнете чаша с вода и пуснете яйцето вътре. Ако е прясно, то се ще потъне и ще остане на дъното. Ако е на около седмица, ще изплува с тъпия връх леко нагоре. А ако яйцето не е прясно, ще плува на повърхността на водата.

Залейте маслото с вряща вода

Доста често недобросъвестни производители ни продават маргарин вместо масло – освен че е по-евтин, той е и доста вреден продукт, който не бива да слагаме на масата. Ще познаете истинското масло по едно характерно качество: топи се бързо. Излейте върху малко парче масло вряща вода. Ако маслото е истинско, то моментално ще се разтопи. Ако е маргарин или смес, ще се разпадне на парченца. Имайте предвид, че в състава на натуралното масло има само два продукта – пълномаслено мляко и сметана. Ако купувате масло на килограм, обърнете внимание на цвета – не трябва да е нито твърде жълто, нито прекалено бяло, както и на консистенцията – доброто масло е твърдо, гладко, а при разрязване не се троши и не се разслоява. Неопакованото масло има срок на годност не повече от 10 – 15 дни.

Ако пилешкото има бели жилки, значи е богато на хормони

За да проверите дали пилешкото месо е прясно, ползвайте съвета, описан по-горе: натиснете с пръсти. Качественото месо е еластично и бързо възстановява формата си. Не купувайте пилешко, по повърхността на което се забелязват твърде много бели жилки – това е доказателство, че птиците са хранени с хормонални препарати, а в този случай е най-добре да се откажете от покупката.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

Блиц Новини
Мила Михова вдигна скандал на Криси от „Ергенът” на живо по БТВ

кадри bTV Оперната певица Мила Михова надскочи ролята си на коментатор на любовното риалити „Ергенът” и буквално се скара на една от отпадналите участнички. Това беше Криси Горджъс, която в последните епизоди беше особено заядлива, най-вече към една от останалите „ергенки” – Екатерина. Михова реши да използва студиото на bTV, …

Блиц Новини
Снаха спря играта на свекърва си в „Стани богат“

Кадри: бТВ Ваня Балтакова, която дълги години е работила в библиотеката на Софийски университет, а сега е пенсионер, се представи на високо ниво в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. За 1000 лева тя бе попитана: „С проектирането на какви обекти се занимава основно ландшафтната архитектура“?“ – Паркове и градини, …

error: Content is protected !!