fbpx

Как китайският Биг Брадър създаде най-малко четирима милиардери

profit.bg

Преди да стане милиардер, Дай Лин ходи на работа с велосипед, въртейки педалите по улиците на Тянжин до централата на компанията му Tiandy Technologies Co – производител на камери, изграден с подкрепата на китайското правителство.

Когато Дай стартира компанията през 1994 г., крайпътните камери за наблюдение в Китай са нещо рядко. В наши дни обаче камерите са вече буквално навсякъде, бидейки част от високотехнологична система за наблюдение, която е обект на критики поради нарушаването на личната неприкосновенност на жителите на най-многолюдната страна в света.

Благодарение на това обаче, Дай Лин се превръща в екстремно богат човек, пише Bloomberg.

54-годишният бивш учен, който отдавна е заменил колелото си с луксозен автомобил и обича да награждава най-добрите си служители с нова кола от марката BMW, е един от поне четиримата китайци, които натрупаха милиарди от разпространението на системите за наблюдение в Китай, където най-големият им клиент или инвеститор е самото правителство.

Тяхното комбинирано нетно богатство надвишава сумата от 12 млрд. долара, сочи Bloomberg Billionaires Index.

Тази цифра отразява мащаба на безпрецедентните усилия на китайския президент Си Дзинпин да инсталира системи за наблюдение в страната с 1.4 млрд. души население. Около 176 млн. камери следят хората по улиците, сградите и обществените места към края на 2016 г. спрямо едва 50 млн. камери в САЩ, сочат данните на IHS Markit.

През 2017 г. властите в страната изхарчиха 184 млрд. долара за сигурност. До 2020 г. правителството планира да пусне „вездесъща” национална мрежа от камери, както и система за социален рейтинг, която следи личните данни на населението, извличайки ги от буквално от всяка дейност – от нарушения на правилата за движение до любимите видеоигри.

Така скоро ще бъде изключително трудно да се прави каквото и да е било в Тянжин и навсякъде в Китай, без гражданите да бъдат наблюдавани.

Не само компании, фокусирани върху системите за наблюдение, работят за плановете на правителството. Корпорации, като Alibaba Group Holding Ltd., Ping An Insurance Group Co. и Tencent Holdings Ltd., играят значителна роля в реализацията на огромния проект.

Ако се вгледате внимателно, ще отриете връзка между системата за наблюдение на властите с почти всички иновативни бизнеси на страната.

Поддръжниците на системата за наблюдение посочват, че тя провокира доверие, повишава обществената сигурност и помага на страната да бъде лидер в сфери като изкуствения интелект. Критиците обаче смятат, че Син Дзинпин използва технологиите, за да наложи опасен контрол над населението на страната.

Разрастването на компании, като Tiandy, извън територията на Китай провокира някои анализатори да смятат, че системите за наблюдение могат да бъдат използвани от правителства в Африка и Латинска Америка за възпрепятстване на гражданските свободи.

Сред страховете попада и възможността износът на системи за наблюдение от страна на Huawei Technologies Co да позволи на Пекин да шпионира извън границите на Китай.

HiSilicon – дъщерно дружество на Huawei, е основен доставчик на чипове, които захранват камери за наблюдение.

Китайските власти постоянно посочват, че подобни опасения са изключени.

Основателят на Huawei Рен Женгфей отрича да помага на Пекин в дейности като шпионаж.

Повечето ръководители на корпорациите, впрегнати в налагането на системата в Китай, отказват да коментират темата.

По-възрастните жители на Китай отдавна са свикнали да живеят под зоркия поглед на Комунистическата партия, докато по-младото поколение в страната е израснало, споделяйки почти всичко от ежедневието си в социалните мрежи.

Въпреки че в Китай има спорадични примери за използване на лични данни по неправомерен начин, много граждани са готови да жертват част от личната си свобода, докато властите продължават да изпълняват обещанията си за по-високи доходи и икономически растеж.

Привържениците на социалната кредитна система в страната, която бе тествана в няколко града, преди да бъде пусната на национално ниво по план през 2020 г., посочват, че тя създава доверие, тъй като често бизнесът и потребителите не успяват да го изградят помежду си.

Хората с висок социален рейтинг навярно ще живеят по-лесно под новия режим, когато става дума за купуване на самолетни билети, теглене на заеми, покупка на жилище и намирането на високоплатена работа.

Страховете, свръзани с новата система, са, че китайските власти и бизнесът, който работи в полза на системите за наблюдение и технологиите за налагане на цензура, изграждат система, която е способна да задушава недоволството както никога преди.

В Синцзян, където около 1 млн. уйгури (тюркска народност) са държани в масови лагери, китайските власти използват камери на база изкуствен интелект, лицево разпознаване, както и аудио системи за следение, за да поддържат това, което Human Rights Watch нарича „систематична кампания за нарушаване на човешките права”.

Китай посочва в своя защита, че тези лагери са доброволни образователни центрове, които помагат за пречистването на „идеологически зарази”.

Въпреки противоречията около Синцзян, които могат да възпрепятстват продажбата на китайски продукти за наблюдение в САЩ, търсенето на местна почва и на много развиващи се пазари продължава да расте с достатъчно бързи темпове, захранващи появата на ново поколение стартъпи, разработващи подобни технологии.

Една от най-успешните подобни компании е Sensetime – лидер в технологиите за лицево разпознаване, която печели около 2/3 от приходите си благодарение на договори с китайското правителство.

Стартъпът с едва четиригодишна история е един от най-големите разработчици на изкуствен интелект в света с оценка от над 4.5 млрд. долара.

В отговор на въпроси на Bloomberg, компанията посочва, че по-голямата част от приходите ѝ идват от сфери, различни от правителствената система за наблюдение, като автономното шофиране и обогатената реалност.

Най-успешните китайски технологични компании, които от дълго време помагат на властите да следят и цензурират интернет, засилват връзките си със системата за наблюдение на Китай.

Baidu – компанията за търсене в интернет на милиардера Робин Ли, работи с правителството за създаването на услуги за „умен град”, включително облачни технологии за съхранение на данни, които анализират информацията, свързана със системата за наблюдение в страната.

Tencent и Alibaba – гигантът в онлайн търговията, създаден от небезизвестния Джак Ма, участват в сходни проекти.

Tiandy, чиито камери могат да заснемат във висока резолюция цветни изображения в нощни условия, е пример за разрастването на китайските технологии в чужбина.

Компанията продава продуктите си в над 60 страни по света – брой, който може да се увеличи в резултат на инициативата на Си Дзинпин „Един път, един пояс”.

Това са добри новини за Tiandy и нейния основател милиардер, но повдигат притесненията, че Китай разширява политиката си за наблюдение по света.

Един от последните посетители на централата на Tiandy е президентът на Ангола – африканска страна с петролни залежи, която има един от най-ниските рейтинги по отношение на гражданските свободи.

Друга страна с дори по-нисък рейтинг? Китай.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!