fbpx

Как Израел се превърна в една от най-богатите страни

източник: investor.bg

Много гости на Израел посещават страната заради историческото и религиозното й наследствто, докато други гледат на нея през призмата на политическия конфликт.

Аз искам да ви я представя в друга светлина, а именно, че 72-годишната история на държавата е фантастичен пример за правилна икономическа политика, пише Тайлър Коуен за Bloomberg.

През последния около половин век Израел, от относително бедна страна, се превърна в една от 25-те най-богати по доход на човек. Държавата го постигна главно чрез фокус върху търговията, интеграцията в глобалната икономика, либерализацията на стопанството и солидни инвестиции в технологичния сектор и стартъпите, често чрез правителствена подкрепа.

Израел все още има някои проблеми с жизнения стандарт и неравенството в доходите, но е класически пример за правилно приложен неолиберализъм, поне в икономически план. Забележително е колко уроци по неокласическа икономика (микро и макро) са вплетени в историята на Израел.

От 1973 до 1985 г. страната има висока инфлация, достигаща на моменти 400%. Това бе резултат от прекалено разхлабена парична политика. С времето печатането на пари с такива темпове носеше все по-малко приходи в хазната, след като хората се нагодиха към инфлацията като държаха по-малко кеш и се договаряха в чужда валута. Високата инфлация спря да носи макроикономически ползи (дори за фиска) и страната премина към режим на по-ниска инфлация и бюджетна консолидация, в полза на дългосрочния растеж.

Това бе класически пример на погрешно прилагане на Модерната парична теория (МПТ), както твърди Асаф Разин в скорошно изследване на израелската макроикономическа история. Според МПТ паричната политика може да покрива правителствените разходи, а фискалната – да регулира ценовите нива. Израел обаче мъдро последва по-традиционен подход.

Какво да кажем за финансовата криза от 2008-09 г.? Израел имаше прилични банкови регулации и избегна сривове при кредита и недвижимостите, каквито преживяха Ирландия, Исландия и САЩ. Местните износители бяха засегнати от глобалната рецесия, но държавата реагира със скромна фискална експанзия и много силна антициклична монетарна програма, предимно с успех.

Начело на Израелската централна банка между 2005 и 2013 г. бе известният икономист Стенли Фишер, който се смята за един от най-видните поддръжници на традиционната макроикономика.

Икономистите по принцип имат доста благоприятно отношение към имиграцията, дори и при високи нива. За около десетилетие по време и след разпадането на Съветския съюз Израел прие големи количества съветски евреи, което увеличи населението в работоспособна възраст с около 15%.

Изследвания показаха, че този прилив помогна на местната икономика и (след няколко години на приспособяване) не се отрази на нивото на заплатите. Предлагането на работна сила нарасна, но се увеличиха и потребителите. Тези мащабни движения на работна сила, които се оказаха позитивни, са добре описани от неокласическите модели.

Дори много от микроикономическите процеси в Израел следват стандартните модели. Както може да се очаква при сухия кллимат в региона, страната имаше дългогодишни проблеми с доставката на вода. Днес обаче това на практика не е голям проблем, макар че изисква постоянно внимание.

Израелският воден режим, който има силната подкрепа на държавата, насърчава внимателното използване на ресурса чрез високи цени и добре определени права на собственост. Забележително е, че населението на Израел се учетвори от 1964 до 2013 г., като същевременно потреблението на вода едва нарасна. Страната се превърна в световен лидер в справянето с водните проблеми, като стана и износител на сложни системи за воден мениджмънт.

Един от най-спорните въпроси в днешната израелска политика е големият брой на религиозните хора, на които им се плаща да изучават Тората и в резултат на това биват освобождавани от военна служба. Не се наемам да съдя (на теологически или политически основания) дали това е добра или лоша политика, казва Коуен. Мога само да отбележа, че това е класически пример за микроикономика в действие.

Едни от най-лесните теми за писане от икономическите коментатори са тези за това как макроикономиката ни е подвела или как микроикономиката не улавя цялата сложност на човешкото поведение. Това са валидни аргументи, но такива статии често пренебрегват успешното приложение на икономиката. Те не отдават внимание на примерите, в които икономическата обосновка е проработила, или не сравняват успешните примери с провалите.

Така че следващият път, когато прочетете статия, критикуваща неокласическата икономики, за момент помислете и се сетете за Израел, завършва авторът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Нахвърлиха се срещу Галена от „Един за друг”: Даже Васил Найденов не я трогна

кадри Нова телевизия Мощна вълна на негодувание във Фейсбук заля Галена и Петър от „Един за друг” и най-вече нежната половинка в двойката. Доста зрители пишат крайно критични коментари за нея, някоя я наричат фалшива и интригантка. Почти със сигурност повечето от неприятните коментари са от фенове на отпадналите Дани …

Блиц Новини
Разкриха го! Алек Младенов влязъл в „Ергенът” по принуда

кадри bTV, YouTube/Надкаст Краят на „Ергенът” наближава и почти всичко е ясно. Като например, че главният герой Алек Младенов харесва блондинки, тъй като и трите финалистки са руси. И ако повечето неща около „ергенките” са ясни, около него продължава да витае мистерия. Главният въпрос, който продължава да няма ясен отговор …

Блиц Новини
Нидал и Мадлен Алгафари трогнаха с разказ за любовта и бедността през 90-те

кадри Нова телевизия Известната двойка Нидал и Мадлен Алгафари се върна към началото на отношенията си в специално двойно интервю по bTV. Разказвайки за любовта си, те накараха зрителите да си спомнят каква беше България през 90-те. Психоложката и режисьорът се срещнали на кастинг за екип на легендарното предаване „Ку-ку“. …

error: Content is protected !!