fbpx

Как да се справим при поднасяне върху лед?

Как да карате безопасно по заледени пътища?

Двата начина може да ви се сторят банални, но те са единствените работещи.

ПЪРВИЯТ Е ДА ИНВЕСТИРАТЕ в качествени зимни гуми – което от рационална гледна точка е далеч по-смислено, отколкото да инвестирате в най-скъпия смартфон на пазара.
Вторият начин е просто да карате по-бавно. Прилагайте правилото на третината: на сняг и лед карайте с поне една трета по-бавно, отколкото бихте карали на сух път. Ако в нормално време минавате отсечката с 90 километра в час, при сняг намалете до 60.

зимни гуми, Continental

Качествените съвременни зимни гуми имат специално проектирани системи срещу странично поднасяне

ПРОВЕРЯВАЙТЕ ТЕМПЕРАТУРИТЕ, преди да тръгнете на път, и бъдете подготвени за риска от трудно забележим лед. Внимавайте също на участъците от пътя, където той е най-вероятен – примерно на попадащи в сянка завои, или по мостове, чиято повърхност винаги е по-студена от тази на нормалния път. Избягвайте резките ускорения и спирания, и влизайте плавно в завоите.
Ако сте спазили тези две неща – хубави гуми и ниска скорост – шансът да загубите контрол над колата намалява драстично.
Но какво се прави, ако все пак това се случи?

НАЙ-ВАЖНАТА ВИ МИСЪЛ, ако усетите, че колата ви се плъзва, трябва да бъде да не пипате спирачките. Когато колелата са загубили сцепление и се пързалят, единственият начин за измъкване от поднасянето е те да започнат да се търкалят отново. Което няма как да се случи, ако ги блокирате със спирачката.
Инстиктът да натиснете спирачката е силен, но трябва да се преборите с него. Колетата трябва да се въртят свободно, за да спрете пързалянето.

ВМЕСТО ТОВА ОПИТАЙТЕ ДА ГО КОРИГИРАТЕ волана. Просто завъртете леко в обратна на поднасянето посока. Не е нужно да се замисляте, за да го направите – това е съвсем интуитивна реакция. Само внимавайте да не прекалите. Много хора се паникьосват и навъртат волана прекалено силно. Тогава колата, вместо да се изправи, тръгва да се плъзва в обратна посока, налага се нова корекция, и така нататък. Запомнете – при каране на лед всичките ви движения трябва да са овладяни и умерени.

 

automedia.investor.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!