fbpx

Как да се намерим куче, пасващо идеално на характера ни

www.obekti.bg

Когато хората решат да си вземат куче, най-често избират според външния му вид или според „популярната” в момента порода. Държим да отбележим, че препоръчваме да посетите първо кучешки приют и едва след това да се насочите към варианта зоомагазин. Както и да решите да постъпите, при всички случаи е важно какво ще бъде кучето, с което ще споделяте живота и дома си оттук нататък. Този материал ще ви помогне да се ориентирате в обстановката, защото кучешките породи не се различават само по външните белези, а преди всичко по спецификите в нрава. Затова професионалните треньори и специалистите съветват да насочите вниманието си най-вече към характера на кучето, а не толкова към външния му вид. Те смятат, че всички ще са доволни и щастливи само когато характерите си пасват и нуждите на кучето отговарят на начина на живот на стопанина. Всяко куче заслужава възможно най-добрата среда. Нека ви помогнем да направите правилен избор.

Куче пазач

Ако търсите куче, които да охранява и брани дома ви, помислете за ротвайлер, доберман или немска овчарка. Тези породи са естествени кучета пазачи, което означава, че им е вродено да се държат подозрително към непознати и да поставят сигурността на дома на първо място.

Неподходящи породи:

Ретривъри: тези кучета са прекалено дружелюбни и всеки крадец ще бъде посрещнат с махане на опашка и изплезен език – радушно, така да се каже.

Семейно куче

Ето в тази категория лабрадорът или голдън ретривърът са абсолютните шампиони, защото обожават деца и са готови винаги за игра. Няма нищо на света, което да им донесе по-голямо щастие, от преследването на хвърлена топка. Ще ви изненадаме вероятно, като ви информираме, че доберманът също се разбира добре с деца. Особено ако са израснали заедно, разполагате с надежден детепазач. Ако тези породи ви се струват прекалено големи, вземете си бигъл.

Неподходящи породи:

Пекинези: това куче предпочита да е единственото дете в семейството, тоест иска цялото внимание на „родителите” за себе си.

Атлетично куче

Ако сте спортна натура, всяка сутрин тичате за здраве и ви се иска да си имате компания, помислете да си вземете пойнтер или сетер – тези кучета просто са създадени, за да тичат. Ако пък предпочитате по-малки, какво ще кажете за джак ръсел териер?

Неподходящи породи:

Английски булдог или мопс – не обичат особено физическата активност.
Която и да е голяма порода, защото е по-тежка, а прекаленото физическо натоварване може да доведе до проблеми с краката.

Джобен формат домашно куче

Ако си търсите приятел за гушкане, който винаги с радост ще се свие на дивана в краката ви, докато четете хубава книга или гледате любимото си предаване, то френският булдог или малтийската булонка са точно за вас.

Неподходящи породи:

Работни кучета (в тази категория попадат както овчарските кучета, така и служебните, стражевите, придружителите на слепи хора и др.) – те имат нужда от активност.

Куче, подходящо за вечно заетите

Общо взето кучетата са социални същества, имат нужда от компания, за да се чувстват щастливи и пълноценни. Някои породи обаче предпочитат усамотението и се радват, когато стопаните им най-сетне излязат за работа и им освободят къщата. Ако начинът ви на живот предполага да сте навън през по-голямата част от времето, вземете си шар пей или басет.

Неподходящи породи:

Ретривъри и колита: те обичат и изискват постоянно внимание и социални контакти.

Куче за пенсионер

Ако сте вече пенсионер и най-сетне имате повече време за своя космат приятел, чудесен избор би бил бостън териер, мопс или кавалер кинг чарлз шпаньол. Те са дружелюбни, любвеобилни, игриви и нямат нужда от часове на ден физическа активност.

Неподходящи породи:

Големите кучета: те са много активни, изискват голямо внимание, активност, а също и сила да го удържате по време на разходките, в случай че е на каишка.

Куче, подходящо за апартамент

В интерес на истината тук размерът няма най-голямо значение, колкото и изненадващо да звучи. Най-важен е характерът на кучето. Ако е малко, това съвсем не означава, че ще се чувства щастливо в апартамент. Все пак най-подходящи за такива условия са породи като йоркширски териер или булдог.

Неподходящи породи:

Чихуахуа: те са дребни, но свръхактивни.

Куче за домакинство с много животни

Ако вече си имате домашни любимци, трябва много внимателно да подберете породата, защото в случая най-важното е всички да се разбират. Ретривърите, колитата и шпаньолите са винаги щастливи да имат компания за игри.

Неподходящи породи:

Териерите или бойните кучета: добри кучета са, но по природа са състезателен тип и не обичат компанията.

Кучета, които обичат топлото време

Повечето хора обожават лятото, но някои кучета няма да останат очаровани. Повечето породи с къс косъм биха се чувствали крайно дискомфортно на места с тропически климат. Тази непоносимост не зависи толкова от козината, колкото от лицевата структура. Териерите например обичат слънцето и жегите, а и ги има във всякакъв размер.

Неподходящи породи:

Санбернари, самоеди, боксери: тези породи не се чувстват добре на прекалено топло място.

Кучета, които обичат студеното време

Породите, които предпочитат студа, обикновено имат дебела козина и подкожни мазнини. Както сигурно се досещате, добър избор са аляски маламут, хъски, самоед.

Неподходящи породи:

Доберман: направо ненавижда студа.

Куче за новаци

Ако за първи път ще си взимате куче, идеалният избор за вас е лабрадор, коли или пудел. Тези породи са много интелигентни, сравнително лесно се обучават и не са инатливи.

Неподходящи породи:

Шнайзер или териер: изискват повече търпение и опитност.

Хипоалергенно куче

Ако сте алергични към кучешка козина, това не значи непременно, че никога не можете да имате куче. Най-честата причина за алергии е пърхотът, който се отделя от кучешката козина. Общо взето всички породи кучета се скубят, така че това е почти неизбежно. Все пак препоръчваме ви шнауцер, защото тези кучета отделят по-малко пърхот в сравнение с другите породи. Друг възможен избор е пуделът.

Неподходящи породи:

Немска овчарка: произвеждат огромно количество пърхот заради сухата си кожа.
Дългокосместите породи.

Коя е любимата ви порода куче? Ако вече имате, можете да ни покажете негова снимка в коментар.

Автор: Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!